Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Tärkeintä on saada työ tehtyä ja tuloksia aikaiseksi” - Suomen pysyvä edustusto, YK : Pysyvä edustusto : Harjoittelijana YK-edustustossa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Tärkeintä on saada työ tehtyä ja tuloksia aikaiseksi”

Antti Luukkanen oli kolme kuukautta harjoittelussa Suomen YK-edustustossa. Hallinto- ja budjettikomitean seuraaminen oli kiehtovaa, sillä kun rahasta neuvotellaan, YK:n jäsenmaiden todelliset intressit tulevat esille. Lisäksi nationalismin nousu ja YK:n päärahoittajan Yhdysvaltojen kriittinen suhtautuminen ovat ajaneet YK:n toimintaa ja rahoitusta tavallista ahtaammalle.

Kuva: Nea Tiililä
Kuva: Nea Tiililä

Antti on 23-vuotias helsinkiläinen ja opiskelee taloustiedettä Aalto-yliopistossa. Hän oli kolme kuukautta harjoittelussa Suomen YK-edustustossa avustamassa YK:n viidennen komitean seuraamista. Antti työskenteli ennen nykyistä harjoitteluaan Keskuskauppakamarilla tutkimusassistenttina.

Miksi hait työharjoitteluun YK-edustustoon?

”Olin vaihdossa Michiganissa, Yhdysvalloissa keväällä 2017 ja vaihdon jälkeisen matkakuumeen innoittamana halusin palata takaisin Yhdysvaltoihin. Lisäksi työskentely ulkomailla ja julkisella sektorilla kiinnostaa minua, joten tämä harjoittelu oli hyvä tapa yhdistää molemmat kiinnostuksen kohteet. Kokemus ulkomailla työskentelystä on tärkeää, sillä siitä on hyötyä yhä useammassa ammatissa ja työtehtävässä. Ulkoministeriö on erinomainen työpaikka tutustua sekä julkisella sektorilla työskentelyyn, että kansainväliseen työympäristöön ja nähdä miten Suomi vaikuttaa maailmalla sekä YK:ssa.”

Millaisia työtehtäviä sinulla oli?

”Pääasiassa avustin esimiestäni vitoskomitean työn ja kokouksien seuraamisessa. Oli myös rohkaisevaa nähdä miten EU-maat toimivat yhteistyössä YK:ssa. Vaikka EU:n sisäpolitiikassa on paljon eroja, puolustamme jakamiamme eurooppalaisia arvoja yhtenä rintamana maailmalla.

YK:ssa raportoidaan paljon ja perusteellisesti, joten oleellista oli löytää nopeasti oleellisimmat tiedot, jotta ajankohtaisen tilannekuvan muodostaminen muiden neuvottelijoiden kannoista on mahdollista.

Aikaero muodostaa lisähaasteen Helsingin pitämisessä ajan tasalla, ja usein nopeastikin etenevät neuvottelut tarkoittavat sitä, että informaatio vanhentuu nopeasti. Harjoittelussa oppi kirjoittamaan lyhyitä ja ytimekkäitä tiivistelmiä, joita ihmiset ymmärtävät lukea. Romaanit jäävät ulkoministeriössä vapaa-ajalle.”

Mitä opit harjoittelussa?

”Taloustiede pääaineena ei tarjoa samanlaisia pohjatietoja kansainvälisestä yhteistyöstä kuin moni muu pääaine, joten harjoittelun alku oli todellinen hyppy syvään päätyyn. On todella palkitsevaa, että opin oman opintoalueeni ulkopuolelta niin paljon.

Budjettikomitea on mielenkiintoinen siksi, että se on hyvin realistinen komitea. Muissa komiteoissa mailla on mahdollisuus olla idealistisimpia, mutta budjettia sorvatessa todelliset intressit tulevat esiin. Monimutkaisten ja intensiivisten neuvottelujen seuraaminen on todella palkitsevaa.

Erilaisia neuvottelutaktiikoita oppii tunnistamaan, ja umpisolmulta vaikuttaneiden ongelmien ratkeamisen näkeminen on hyvin jännittävää. Vaikka maiden näkökulmat eroavat, neuvotteluja leimaa kuitenkin molemminpuolinen kunnioitus. Kaikilla on päämääränä saada aikaan kompromissi. Ja hyvä kompromissihan on sellainen, johon kukaan ei ole lopulta aivan täysin tyytyväinen.”

Mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?

”En ole varma diplomaatiksi ryhtymisestä, mutta ulkoministeriön ja julkisen sektorin ensikokemuksena harjoitteluni on ollut todella rohkaiseva ja itsevarmuutta kasvattava. Harjoittelu on opettanut, että vaikeisiin paikkoihin kannattaa lähteä, niissä oppii eniten ja niissä saa myös eniten vastuuta.”

Millaisia vinkkejä antaisit tuleville harjoittelijoille?

”Työvinkkinä ettei pidä olla liian perfektionisti. Tärkeintä on saada työ tehtyä ja saada tuloksia aikaiseksi. On parempi, että jokin työtehtävä on valmis ajoissa kuin että se olisi täydellinen myöhässä. Täydellinen on valmiin vihollinen näissä töissä, sillä aikataulut saattavat olla todella tiukkoja.

New Yorkista kaupunkina haluaisin sanoa, ettei kannata ottaa liikaa stressiä siitä, jos harjoittelun takia ei ehdi tekemään kaikkia niitä asioita mitä haluaisi. Pitää ottaa huomioon se, että täällä on ensisijaisesti töissä ja elää normaalia elämää eikä ole kolmen kuukauden lomalla. Toki kannattaa hyödyntää kaikki mahdollisuudet näin upeassa kaupungissa, mutta omaakin aikaa kannattaa hiukan aikatauluttaa jo valmiiksi ja pitää huolen siitä, että ei polta itseään loppuun. Ei pidä asettaa itselleen ylisuuria tavoitteita töissä ja vapaa-ajalla. Itsestäänkin on pidettävä huolta.”

Tulosta

Päivitetty 8.3.2019


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot