Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomi lisää poliiseja rauhanturvaoperaatioihin – Maliin lähetettyjä poliiseja ei pelota - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 13.12.2016

Suomi lisää poliiseja rauhanturvaoperaatioihin – Maliin lähetettyjä poliiseja ei pelota

Annina Barbosa, Suomen YK-edustustolla rauhanturvatyöstä vastaava ulkoasiansihteeri, vieraili Malissa ja Liberiassa tutustumassa siellä toimiviin rauhanturvaoperaatioihin. Matkalla Gaoon hän sattui samaan koneeseen kolmen suomalaispoliisin kanssa. Malin rauhanturvaoperaatiota MINUSMAa on luonnehdittu YK:n historian vaarallisimmaksi, nyt siihen ottaa osaa myös viisi suomalaispoliisia.

Mikko Lampila, Juha Kolho, Anna Barbosa ja Juha Huuskonen matkalla Gaoon, Pohjois-Maliin.
Annina Barbosa ja suomalaispoliisit saapuivat Gaoon, Pohjois-Maliin.

On kuuma. Todella kuuma. Alun perin lentomme Malin pääkaupunki Bamakosta maan pohjoisosassa sijaitsevaan Gaoon piti olla jo viiden aikaa aamulla. Nyt on jo iltapäivä, eikä vieläkään ole päästy matkaan.

Olen noin 15 kansainvälisen YK-kollegan kanssa kenttämatkalla Malissa. Arkisin työskentelemme kaikki New Yorkissa rauhanturva-asioiden parissa, ja matka on järjestetty niin kutsutun C34-komitean puitteissa. Komiteassa neuvotellaan vuosittain raportti, joka sisältää jäsenmaiden linjaukset YK:n rauhanturvaamiseen liittyen.

Malissa tutustumme vuonna 2013 perustettuun MINUSMA-operaatioon (Multidimensional Integrated UN Stabilization Mission in Mali). Operaatiota kutsutaan tällä hetkellä YK:n vaarallisimmaksi johtuen maan sekavasta turvallisuustilanteesta. Virallisesti on olemassa rauhansopimus, mutta useat eri aseistetut ryhmittymät, järjestäytyneet rikolliset ja terroristit pitävät maan sekavaa tilannetta yllä. Myös rauhanturvaajat ovat väkivallan kohde. Operaatiossa on kuollut viimeisen kolmen vuoden aikana yli 90 YK:n rauhanturvaajaa.

Kuva: Annina Barbosa
Marraskuun 29. päivän terrori-iskun jälkiä Gaossa.
Marraskuun 29. päivän terrori-iskun jälkiä Gaossa.

Bamakon lentoasemalla odotus on mennyt pitkäksi johtuen viimeisimmästä terrori-iskusta Gaossa. Itsemurhapommittajat ajoivat räjähteitä täynnä olevat kuorma-autot Gaon lentäkentän ja MINUSMA:n tukikohdan lähelle tuhoisin seurauksin. Iskusta on kulunut vain puolitoista vuorokautta ja diplomaattiryhmän vieminen alueelle ei ymmärrettävästi onnistu ilman vaativia turvallisuusjärjestelyjä. Lopulta päästään kuitenkin matkaan.

Kuva: Annina Barbosa
Lentokoneet ja helikopterit ovat MINUSMA -rauhanturvaoperaation tärkeimpiä työkaluja, ja siten kohteita terrorismille.
Lentokoneet ja helikopterit ovat MINUSMA -rauhanturvaoperaation tärkeimpiä työkaluja, ja siten kohteita terrorismille.

Matkaa Gaoon ovat joutuneet odottamaan jo usean päivän myös kolme suomalaista poliisia. Sattumalta istumme siis nyt samassa YK:n koneessa kohti Pohjois-Malia. On joulukuun ensimmäinen päivä ja suomalaispoliisien saapumisesta Maliin on kulunut tasan kuukausi. Ensimmäisten viikkojen koulutukset Bamakossa ovat nyt takanapäin ja kenttäkomennus alkamassa.

Osa poliiseista on ollut erilaisissa operaatioissa aikaisemminkin, yhdelle kerta on ensimmäinen. 40 asteen lämpötilaan on vielä totuttelemista. Kysyn miehiltä, pelottaako tuleva komennus. Ei pelota, kuuluu vastaus. Väärässä paikassa väärään aikaa voi olla missä ja milloin tahansa, myös Suomessa.

Gaoon juuri saapuneet poliisit ovat osa Suomen uutta panostusta YK:n poliisitoimintaan. Yhteensä Malin operaatioon on lähtenyt tänä syksynä viisi suomalaispoliisia, Gaossa työskentelevien lisäksi kaksi poliisia saapui kuun vaihteessa Timbuktuun.  Poliisien työhön kentällä kuuluu yhteydenpito paikalliseen väestöön ja paikallispoliisiin, viranomaisten koulutus sekä siviilien suojeluun liittyviä tehtäviä.

Kuva: Annina Barbosa
MINUSMA joukkojen komentaja Kenraali Lollesgaard kertoo rauhanturvaoperaatiosta.
MINUSMA joukkojen komentaja Kenraali Lollesgaard kertoo rauhanturvaoperaatiosta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama järjesti syyskuussa 2015 YK:n rauhanturvaamisen huippukokouksen. Kokouksessa Suomi sitoutui lisäämään poliisiosallistumistaan YK:n operaatioissa 20 poliisilla vuoden 2016 loppuun mennessä. Lupaus on merkittävä, sillä se moninkertaistaa suomalaispoliisien määrää YK:n rauhanturvaoperaatioissa. Nykyaikaisissa YK-operaatioissa poliisitoiminnan merkitys kasvaa koko ajan. Suomi vahvistaakin osallistumistaan hyvään aikaan.

Kahden tunnin lentomatkan jälkeen saavutaan Gaoon. Toissapäiväisen terrori-iskun tuhot ovat merkittäviä. Diplomaattiryhmämme ehtii vierailla alueella vain pari tuntia alkuperäisen kuuden tunnin sijasta. Suomalaisilla poliiseilla on edessään vuoden komennus. Heitä on vastassa tanskalainen kollega, tästä se alkaa. Turvallisuustilanteesta johtuen työtehtäviin kuuluvaa partiointia voi harjoittaa vain aseistettujen sotilasrauhanturvaajien ja panssaroitujen ajoneuvojen suojaamana.

Kuva: Annina Barbosa
Malin vaarallisista oloista johtuen panssaroidut ajoneuvot ovat tarpeen. Niiden puute on yksi operaation suurista haasteista.
Malin vaarallisista oloista johtuen panssaroidut ajoneuvot ovat tarpeen. Niiden puute on yksi operaation suurista haasteista.

YK-diplomaattiryhmän matka jatkuu Malista vielä Liberiaan, jossa tutustutaan vuonna 2013 perustettuun UNMIL-operaatioon. Myös Liberiaan saapui muutama viikko sitten kolme suomalaispoliisia osana Suomen YK+20 -poliisihanketta.

Suomi juhlii tänä vuonna 60-vuotista osallistumistaan YK:n rauhaturvaoperaatioihin. Sotilaallisen rauhanturvaamisen ohella lisääntynyt panostus poliisioperaatioihin on merkittävä osoitus Suomen jatkuvasta kansainvälisestä osallistumisesta ja vastuunkannosta. Suomen rauhanturvaamisen pääjuhlaa vietettiin Lahdessa viime viikolla.

Annina Barbosa
Kirjoittaja toimii ulkoasiansihteerinä Suomen YK-edustustossa New Yorkissa.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.4.2017


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot