Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Syrjäinen maa näytti osaamisensa - Suomi mukana turvaamassa rauhaa 60 vuotta - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 7.12.2016

Syrjäinen maa näytti osaamisensa - Suomi mukana turvaamassa rauhaa 60 vuotta 

Suomen 60-vuotista taivalta YK:n rauhanturvaoperaatioissa juhlistetaan torstaina 8. joulukuuta Lahdessa. Suomen YK-edustuston sotilasedustaja Matti Lampinen vastaa kysymyksiin rauhanturvaamiseen osallistumisen menneisyydestä ja vähän tulevaisuudestakin. 

Matti Lampinen otti vuosi sitten vastaan puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen järjestämälle kurssille UNMEM:lle (United Nations Military Experts on Mission) YK:n myöntämän laatusertifikaatti.
Matti Lampinen otti vuosi sitten vastaan puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen järjestämälle kurssille UNMEM:lle (United Nations Military Experts on Mission) YK:n myöntämän laatusertifikaatti.

Mitä merkitystä Suomella on ollut YK rauhanturvaamisessa?

Suomi on omalta osaltaan kantanut vastuunsa kansainvälisten kriisien ratkaisemisessa. Suomi on myös osoittanut koko maailmalle, että on luotettava, puolueeton ja suorituskykyinen toimija. Suomi on näyttänyt omalla esimerkillään, että puheiden lisäksi löytyy näyttöjä kentältä.

Mitä merkitystä rauhanturvaamiseen osallistumisella on ollut Suomelle?

Kun Suomi lähti vuonna 1956 mukaan YK:n ensimmäiseen rauhanturvaoperaatioon, jossa käytettiin sotilaallisia joukkoja, niin se osoitti muulle maailmalle, että syrjäinen pohjoinen maa kykenee merkittäviin suorituksiin etelän lämmössä ja täysin toisenlaisessa kulttuuriympäristössä. Vähäpuheisina, mutta tehtävänsä luotettavasti täyttävinä sotilaina, Suomen arvostus nousi merkittävästi kansainvälisesti ajateltuna.

Vuodesta 1956 Suomen YK:n rauhanturvaajat ovat omalla toiminnallaan luoneet sen kansainvälisen kuvan, josta suomalaiset rauhanturvaajat tunnetaan. Suomalaisia kuullaan kuvailtavan rauhallisina, ammattitaitoisina, tasapuolisina ja sanansa pitävinä ihmisinä. Pitää myös muistaa, että samalla, kun toimimme ulkomailla, niin luomme kuvaa siitä, miten suomalaiset pystyvät puolustamaan kotimaataan.

Minkälainen tilanne on nyt ja millainen se saattaa olla tulevaisuudessa?

Suomi jatkaa YK:n rauhanturvaamisen tukemista siten, miten Suomen poliittiset päättäjät haluavat. Puolustusvoimien tuottamat suorituskyvyt ovat yhä edelleen aina haluttuja YK:n rauhanturvaamisessa. Voidaan siis hyvillä mielin todeta, että olemme ainakin kyenneet ylläpitämään saman arvostetun asemamme, jonka jo ensimmäiset rauhanturvaajat loivat vuonna 1956.

Tulevaisuudessa YK:n rauhanturvaoperaatiot ovat yhä haasteellisempia. Suomi kykenee toimimaan kyseisissä operaatioissa, mutta yhä enemmän on varauduttava panostamaan riittäviin tukitoimiin kuten suojavarustus, lääkintäkyvyt ja koulutus, jotta kykenemme madaltamaan riskit hyväksyttävälle tasolle.

Mihin panostetaan?

Tulevaisuuden panostus on varmaan YK:n rauhanturvaamisen tarpeiden, Suomen poliittisen johdon ja Puolustusvoimien halujen summa.

Hanna Asikainen ja Matti Lampinen
Asikainen toimii viestinnän harjoittelijana ja Lampinen sotilasedustajana Suomen YK-edustustossa New Yorkissa.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.1.2017


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot