Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Nuorisodelegaatti toivoo nuoria mukaan kansainväliseen päätöksentekoon - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 21.10.2016

Nuorisodelegaatti toivoo nuoria mukaan kansainväliseen päätöksentekoon

Suomen YK-nuorisodelegaatti Sonja Huttunen toivoo, että nuoret otettaisiin mukaan päätöksentekoon ja rakentamaan rauhaa.

Kuva: UN Photo/Kim Haughton
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kohtaaminen oli yksi YK-visiitin huippukohdista.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kohtaaminen oli yksi YK-visiitin huippukohdista.

Suomen YK-nuorisodelegaatti Sonja Huttunen vietti kanssamme kaksi kiireistä viikkoa YK:lla New Yorkissa. Kansainvälisen politiikan maisterille sukellus YK:hon oli valtavan mielenkiintoinen.

– Erityisesti mieleenpainuva oli Nuoret, Rauha ja Turvallisuus-seminaari, jossa suomalaiset kansalaisjärjestöt esiintyivät vahvasti, Huttunen kertoo.

Nuoret rauhantekijöinä

Seminaarissa nuoria ympäri maailmaa saapui keskustelemaan alle vuoden vanhan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2250 toimeenpanosta. Esimerkkinä puhuttiin mm. suomalaisten ja eritrealaisten nuorten yhteistyöstä.

– Suomalaisilla nuorisojärjestöillä on valmiiksi paljon rauhantoimintaa. Suomessa ei tarvinnut aloittaa nollasta, kun päätöslauselmaa lähdettiin toteuttamaan käytännössä, Huttunen selittää.

Suomalaiset nuorisojärjestöt ovat lähteneet toteuttamaan Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselmaa aktiivisesti. Aihe on Huttusen mukaan luonteva suomalaisille, sillä nuorisojärjestöillä on vahva asema poliittisessa päätöksenteossa.

– Eniten maailmassa mua ärsyttää, kun sanotaan ”nuorissa on tulevaisuus”. Me ollaan tässä jo nyt, vaikuttamassa. Jos parikymppiset kelpaa sotilaiksi tai terroristeiksi, niin miksei myös rauhantekijöiksi?

Kuva: Hanna Asikainen/YKE
Nuoret, Rauha ja Turvallisuus -tapahtumassa puhuttiin mm. suomalaisten ja eritrealaisten nuorten yhteistyöstä. Kuvassa YK:n varapääsihteeri Jan Eliasson sekä nuorisoaktivistit Saba Ismail ja Silja Markkula.
Nuoret, Rauha ja Turvallisuus -tapahtumassa puhuttiin mm. suomalaisten ja eritrealaisten nuorten yhteistyöstä. Kuvassa YK:n varapääsihteeri Jan Eliasson sekä nuorisoaktivistit Saba Ismail ja Silja Markkula.

Kestävä kehitys on henkilökohtaista

Huttunen kokee, että usein suomalaiset ajattelevat YK:n olevan kovin kaukainen asia. Nuorisodelegaatti muistuttaa, että esimerkiksi globaalit kestävän kehityksen tavoitteet koskettavat yhtälailla suomalaisia.

– Ajatellaan, että vaikka zero -hunger on tavoite, joka koskettaa vain kehitysmaita, mutta meillä Suomessakin on leipäjonoja. Tarve kehittyä on eri näköistä, mutta se on olemassa. Toisaalta olemme globaalisti hyvässä asemassa, mikä asettaa velvollisuuden auttaa muita, Huttunen pohtii.

Kestävän kehityksen toteuttaminen on jokaisen omalla vastuulla. Huttunen itse esimerkiksi käyttää ainoastaan uusiutuvasti tuotettua sähköä.

–Kestävän kehityksen agenda on agenda erityisesti YK:n jäsenmaille, mutta siitä löytyy tekemistä myös ihan jokaiselle yksilölle. Lopulta kehitys on aika yksinkertaisia asioita ja valintoja.

Kuva: Hanna Asikainen/YKE
Sonja Huttunen muistuttaa, että kestävä kehitys on jokaisen arjen valintoja.
Sonja Huttunen muistuttaa, että kestävä kehitys on jokaisen arjen valintoja.

Mahdollisuus vaikuttaa

Nuorisodelegaatin tehtävään valitaan vuosittain nuori henkilö, joka edustaa suomalaisia nuoria YK:n yleiskokouksessa sekä tekee YK:ta tutuksi kotimaassa. Valinnan suorittaa Allianssi ja Suomen YK-liitto.

Kuva: Hanna Asikainen/YKESonja Huttunen piti Suomen kansallisen puheenvuodon YK:n yleiskokouksen ihmisoikeuksia käsittelevässä kolmoskomiteassa lokakuun alussa.

Sonja Huttunen piti Suomen kansallisen puheenvuodon YK:n yleiskokouksen ihmisoikeuksia käsittelevässä kolmoskomiteassa lokakuun alussa.

Huttunen on iloinen mahdollisuudesta vaikuttaa nuorisodelegaattina. Hän toivoo, että nuoria näkyisi tulevaisuudessa enemmän kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

– On tärkeää laittaa Suomen kärkinimet esille, mutta missään ei sanota, että kärkinimen pitäisi aina olla 60-vuotias. Eri sukupolvet on tuotava päätöksenteossa yhteen, Huttunen muistuttaa.

Lisää nuorisodelegaatista:

Seuraa Nuorisodelegaattia Facebookissa: https://www.facebook.com/nuorisodelegaatit/?fref=ts

Lue Sonja Huttusen puhe 3.komiteassa: http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/4872/ngid/40

Katso Youth Leadership in Peace and Security-seminaarin tallenne: http://webtv.un.org/search/youth-leadership-in-peace-and-security/5155737841001?term=youth%20peace

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 7.12.2016


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot