Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen ulkopolitiikan ulottuvuudet esillä ministerien puheissa suurlähettiläskokouksessa - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 25.8.2014 | Ulkoministeriö

Suomen ulkopolitiikan ulottuvuudet esillä ministerien puheissa suurlähettiläskokouksessa

Tiedote 182/2014
25.8.2014

Ulkoministeri Erkki Tuomioja, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka ja kehitysministeri Pekka Haavisto peilasivat suurlähettiläskokouksessa Suomen ulkopolitiikkaa  uuteen kansainväliseen tilanteeseen. Miltä Suomen turvallisuus, kauppapoliittiset edut, kehitysyhteistyö tai humanitaarinen apu nyt näyttävät Katajanokan ministerien arvioissa?

"Monet Suomessa kysyvät, johtaako voimapolitiikan näkyvä paluu myös paluuseen kylmän sodan maailmaan, onko kuuman sodan mahdollisuus kasvanut ja kohdistuuko myös Suomeen uudenlaisia uhkia. Kysymykset ovat ymmärrettäviä ja niihin on osattava antaa asiallisia ja perusteltuja vastauksia”, ulkoministeri Tuomioja sanoi.

Ministeri etsi ratkaisun suuntaa tilanteen avoimesta tarkastelusta. ”Uhkaavimpien mahdollisuuksien avoin kohtaaminen ja analyysi auttavat niiden torjumisessa. Torjuminen on sekä välttämätöntä että mahdollista.”

Tuomioja ei uskonut Suomen ulkopolitiikan ja turvallisuuden perusteiden lopulta muuttuvan. ”Kylmä sota jakoi koko maailman tavalla, jossa puolueettomuudelle oli vain hyvin kapea liikkumatila. Tähän maailmaan ei ole senkään vuoksi paluuta, että enemmistö maailman kansoista ja valtioista ei enää tällaiseen kahtiajakoon tule alistumaan. Tämä vastaa varmasti myös suomalaisten valtaenemmistön käsityksiä.”

Ministeri muistutti, että voimapolitiikan maailman rinnalla on edelleen myös keskinäisen riippuvuuden maailma. ”Edelleen on välttämätöntä vastata megahaasteeseen, jota siirtyminen ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen merkitsee.” Voimapolitiikan paluu voi muodostua jarruksi esimerkiksi ilmastomuutoksen pysäyttämisen ja joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen ratkaisemiseen, ministeri huomautti. ”Sellaiseen meillä ei maailmassa ole varaa."

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka tarkasteli kansainvälistä tilannetta Suomen taloudellisten ulkosuhteiden näkökulmasta.

”Suomen ulkopolitiikan ja kauppapolitiikan täytyy olla tasapainossa. Meidän on turvattava hyvinvointimme taloudellinen perusta, eli vienti”, ministeri sanoi. ”Mutta vaikka olemme kauppakansaa, arvomme eivät ole kaupan. Meidän on puolustettava kansainvälistä oikeutta, koska se on pienen maan turva.”

Toivakka korosti Venäjän olevan edelleen merkittävä vientimaa Suomelle, mutta painotti etenkin Euroopan ja Yhdysvaltojen tarjoamia mahdollisuuksia. Hän piti tärkeänä, että EU edistyy kauppaneuvotteluissaan Yhdysvaltojen ja muiden kumppanien kanssa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri kertoi jatkossa keskittävänsä vienninedistämismatkansa Suomen päämarkkinoille. Toivakka pitää keskeisenä tavoitteenaan myös Team Finland -verkoston kotimaan toiminnan tehostamista ja tukea pk-yritysten kansainvälistymiselle.

Kehitysministeri Pekka Haavisto sanoi eri mantereiden viimeaikaisten kriisien muistuttaneen kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun roolista tehokkaassa ulkopolitiikassa.

Useissa kriiseissä sodan oikeudelliset säännöt ja humanitaarisen oikeuden periaatteet ovat hukassa, kehitysministeri arvioi. ”Väkivalta on pysäytettävä, ja ainoa oikea viesti näille väkivallantekijöille on: te tulette olemaan vastuussa teoistanne, ja kansainvälinen yhteisö tulee pitämään siitä huolen.”

Haavisto kertoi suomalaisten tukevan kehitysyhteistyötä, sillä ulkoministeriön heinäkuisen gallupin mukaan 82 prosenttia kansasta pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. ”Kaikkialla ihmisillä on lopulta samat huolet: ruoka, koulutus, terveys, tasa-arvo, työpaikat, turvallisuus, toimiva yhteiskunta, ihmisoikeudet. Ei kehityksessä sen kummemmasta ole kysymys.”

Ulkoministeriössä toimivat ministerit puhuivat Suomen maailmalla toimiville suurlähettiläille näiden vuotuisessa kokouksessa Helsingissä. Suurlähettiläskokous jatkuu keskiviikkoon 27. elokuuta.

Osa kokouksen puheenvuoroista lähetetään suorana lähetyksenä osoitteessa http://videonet.fi/formin/live/ . Kokousta voi myös seurata Twitterissä tunnisteella #slsk14 sekä ulkoministeriön Facebook-sivuilla www.facebook.com/ulkoministerio.

Videotallenteet, puheet ja tiedotteet löytyvät jälkikäteen myös ulkoministeriön verkkosivuilta http://formin.finland.fi.

Lisätietoja: ulkoministeri Tuomiojan lehdistöavustaja Tero Shemeikka, puh. 040 515 1097, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Toivakan lehdistöavustaja Miika Tomi, puh. 050 574 0507, kehitysministeri Haaviston lehdistöavustaja Joel Linnainmäki, puh. 040 522 9869

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.8.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot