Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Tuomioja: Pelastetaan jakamaton Ukraina - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 14.4.2014

Ministeri Tuomioja: Pelastetaan jakamaton Ukraina

Ukrainassa on aineksia suureen verenvuodatukseen ja pitkään konfliktiin. Kuitenkin tämäkin konflikti päättyy aikanaan sopimukseen, kirjoittaa ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoittaa 13. huhtikuuta julkaistussa blogikirjoituksessaan:

”Huomenna kokoontuvat EU:n ulkoministerit taas Luxemburgissa. Jos kokousta ei olisi muutoinkin ollut kalenterissa niin se olisi varmasti kutsuttu koolle Ukrainan tilanteen vuoksi. Aineksia on myös suureen verenvuodatukseen ja pitkään konfliktiin. Kuitenkin tämäkin konflikti päättyy aikanaan sopimukseen. Kyse on vain siitä, kuinka paljon tarpeettomia menetyksiä, kärsimyksiä ja ihmisuhrejakin saadaan ennen kuin se syntyy.

Sopimisen ainekset ovat olemassa jo 21.2. Maidanin mielenosoitukset päättäneessä sopimuksessa, jolta pohjalta voidaan soveltuvin osin jatkaa sellaisen Ukrainan rakentamista, jossa kaikki ukrainalaiset voivat kieleensä ja taustaansa katsomatta elää turvallisesti jakamattomassa ja kaikkien naapureittensa kanssa sovussa elävässä maassa, joka on myös sellainen korruptiosta vapaa demokraattinen oikeusvaltio, jollaista kukaan ukrainalaisten johtajista ei toistaiseksi ole kansalaisilleen tarjonnut.

Jos Geneven torstain kokous Ukrainan, Venäjän, USA:n ja EU:n edustajien kesken toteutuu ja kaikki tulevat sinne aidosti ratkaisun hakemiseen sitoutuneina on sopimus mahdollinen.  Sen on perustuttava Ukrainan oikeuteen valita oma tiensä ja järjestää suhteensa EU:iin ja naapureihinsa haluamallaan tavalla. EU:n yhtenä lähtökohtana täytyy olla se, ettei EU halua naapurikseen Ukrainaa, jolla olisi jatkuva konflikti Venäjän tai kenenkään muun kanssa. Eu ei halua liioin tilannetta, joka merkitsisi maan venäjänkielisen väestön historiallisen yhteyden kieltämistä Venäjään millään uusilla kaupallisillakaan jakomuureilla.

Tämä kirjoitettuna tietoisena siitä, että toiveet tästä voivat kohta olla murskana.”

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.4.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot