Kansantaloustiedettä opiskeleva Juuso Mäkinen kertoo harjoittelukokemuksistaan YK:n talous- ja rahoituskomitean parissa: ”Kiinnostavaa harjoittelussani on työ kehitysrahoituksen parissa. Teema on tärkeä Suomen kannalta, sillä kestävän kehityksen rahoituskomitean toisena puheenjohtajana toimii suomalainen Pertti Majanen.”
Kuka olet?
Olen Juuso Mäkinen. Opiskelen taloustieteen maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa. Nyt työskentelen viimeistä viikkoa kolmen kuukauden mittaisesta (lokakuu-joulukuu 2013) harjoittelustani Suomen YK-edustustossa New Yorkissa.
Harjoitteluni YK-edustustossa on pyörinyt YK:n talous- ja rahoituskomitean alaisten makrotalouskysymysten seurannan parissa. Seuraan ja raportoin esimerkiksi kansainvälistä kauppaa, hyödykemarkkinoita, kehitysrahoitusta ja velkakestävyyttä käsitteleviä päätöslauselmaneuvotteluja. Lisäksi seuraan YK:lla järjestettäviä makrotalouteen liittyviä asiantuntijapaneeleita ja korkean tason keskusteluita, joissa esimerkiksi Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD), Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Maailmanpankki ovat edustettuina. Lisäksi olen saanut osallistua erilaisiin tapahtumiin oman mielenkiintoni mukaan.
Parasta tässä työssä on uuden oppiminen kansainvälisistä suhteista ja maailmanpolitiikasta. Lisäksi on ollut hienoa päästä näkemään kuinka erilaisista näkökulmista ongelmia on mahdollista lähestyä. Olen päässyt myös näkemään kuinka diplomaattinen neuvotteluprosessi, kaikkine kompromisseineen, etenee. Tässä työssä kasvaa myös yleissivistys: YK:lla työskentelee paljon eri alojen parhaita asiantuntijoita, joita ei muissa olosuhteissa välttämättä pääsisi kuulemaan.
Myös työyhteisö YK-edustustossa on toimiva. Edustuston työntekijät ja harjoittelijat ovat fiksuja ja auttavaisia. Eikä kansainvälisen työympäristön kiinnostavuutta voi vähätellä.
Suomen kannalta merkittävin työtehtäväni on ollut kestävän kehitysrahoitukseen liittyvien tapahtumien ja kokousten seuraaminen. Kehitysrahoituskeskustelut ovat tärkeitä Suomelle, sillä suurlähettiläs Pertti Majanen toimii kestävän kehityksen rahoituskomitean toisena puheenjohtajana. Kestävän kehityksen rahoituskomitea kokoontuu tällä viikolla New Yorkissa.
Lisäksi YK:n yksityiselle sektorille järjestämään Global Compact – tapahtumaan osallistuminen oli hienoa. Tapahtuma jäi mieleeni konkreettisen lähestymistavan vuoksi.
Löysin harjoittelupaikkailmoituksen yliopistoni urasivuilla tämän vuoden tammikuussa. Mielestäni hakuprosessissa onnistumiseksi oli tärkeintä onnistua erottautumaan hyvällä ja huomiota herättävällä hakemuksella. Kansainvälisellä kokemuksella on varmasti suurta painoarvoa valituksi tulemiseen. Valituksi tultuani sain harjoitteluapurahan yliopistoltani.
Hain harjoitteluun YK-edustustoon, sillä kansainvälinen politiikka kiinnostaa minua. Olin jo aiemmin miettinyt hakemista ulkoministeriön harjoitteluun. Halusin nähdä kuinka YK toimii kehityskysymysten poliittisena keskuksena ja kuinka valtasuhteet vaikuttavat päätöksentekoon. Lisäksi koin, että minulla on riittävästi osaamista rahoitus- ja talousaiheissa, jotka ovat oleellisia kehityskysymyksissä.
YK:n kaltaisessa organisaatiossa työskentelyyn liittyy monia ennakkokäsityksiä ja toiveita, joten odotusten ja todellisuuden kohtaamisessa on riskinsä. Omat odotukseni harjoittelun suhteen perustuivat aiemmilta harjoittelijoilta kuulemiini kokemuksiin, joten tiesin mitä tuleman pitää. Olen tyytyväinen siihen, miten paljon harjoittelijat saavat YK-edustustossa vastuuta. Tehtävät ovat haastavia ja asioiden syvällinen ymmärtäminen vaatii paljon taustatyötä.
New York tarjoaa paljon mahdollisuuksia, joista on itse osattava valita parhaat. Minulle New York on esimerkiksi täysiä metrovaunuja, kiireisiä ihmisiä ja maukasta ruokaa. Kaiken muun edelle menee kuitenkin uusien ihmisten tapaaminen: uusia tuttuja löytyy sekä YK:n sihteeristössä että eri maiden edustustoissa. On hienoa päästä tapaamaan eritaustaisia ihmisiä. Asuminen ja eläminen New Yorkissa ei ole kovin edullista, joten harjoittelu on nähtävä sijoituksena kokemuksiin ja osaamiseen.
Harjoittelun jälkeen palaan Helsinkiin, jossa työskentelen nousevien talouksien seurannan parissa muutamia kuukausia. Kehityskysymykset ovat minusta mielenkiintoisia, mutta olen avoin monille vaihtoehdoille.
Reetta Räipiö ja Juuso Mäkinen
Harjoittelijana YK-edustustossa