Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Toimenkuvana kansainvälinen rauha ja turvallisuus” - Suomen pysyvä edustusto, YK : Pysyvä edustusto : Harjoittelijana YK-edustustossa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 22.11.2013

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Toimenkuvana kansainvälinen rauha ja turvallisuus”

Rauhan ja turvallisuuden yksikön harjoittelija Sakari Ylitalon odotukset harjoittelua kohtaan ylittyivät: ”Oli hienoa nähdä YK:n poliittisia operaatioita koskevan päätöslauselman tämän vuoden neuvottelut alusta loppuun”.

”Parasta työssäni on mielenkiintoiset asiat, joita kokouksissa käsitellään” YK-edustuston harjoittelija Sakari Ylitalo sanoo. Kuva: Reetta Räipiö”Parasta työssäni on mielenkiintoiset asiat, joita kokouksissa käsitellään” YK-edustuston harjoittelija Sakari Ylitalo sanoo. Kuva: Reetta Räipiö

Kuka olet?


Olen Sakari Ylitalo. Opiskelen sosiaaliantropologiaa Tampereen yliopistossa. Tällä hetkellä olen kolmen kuukauden (syyskuu-marraskuu) mittaisessa korkeakouluharjoittelussa YK-edustustossa, rauhan ja turvallisuuden yksikössä.

Mitä teet YK-edustustossa?


Päätehtäväni YK-edustustossa on ollut seurata ja raportoida turvallisuusneuvoston kokouksia sekä poliittisia erityiskysymyksiä ja siirtomaajärjestelmän purkamista käsittelevän IV-komitean kokouksia. Lisäksi olen tehnyt muita yksiköltäni saamia tehtäviä. Näin hiukan liioitellen toimenkuvanani on ollut kansainvälinen rauha ja turvallisuus.

Mikä on parasta työssäsi?


Olen nauttinut siitä, että olen päässyt mukaan YK:n poliittisia operaatioita (Special Political Missions, SPM) koskevan päätöslauselman tekoon ja valmisteluun. Oli todella hienoa nähdä tämän vuoden neuvotteluprosessi lähestulkoon kokonaan alusta loppuun. Prosessin aktiivisin vaihe nimittäin kesti yhtä kauan kuin harjoitteluni ja se saatiin päätökseen noin viikkoa ennen harjoitteluni loppumista. Kokemus olisi ollut erilainen, jos päätöslauselmaa ei olisi saatu valmiiksi täälläoloni aikana. Nyt saimme konkreettisesti jotain valmiiksi.

Yleisemmällä tasolla voin sanoa, että parasta työssäni on kokouksissa käsiteltävät asiat. Olen esimerkiksi saanut erilaista perspektiiviä Pro gradu – tutkielmaani Suomessa asuvien eteläsudanilaisten nationalismista täällä harjoitellussa ollessani.

Mikä on mieleen jäänein tapahtuma tai työtehtävä harjoittelusi ajalta?


YK:n korkean tason viikko on jäänyt mieleeni erityisen mielenkiintoisena kokemuksena. Suomen paikalla istuminen ja eri valtioiden päämiesten näkeminen ja kuuleminen oli todella hienoa.

Mitä kautta pääsit harjoitteluun YK-edustustoon?


Löysin ilmoituksen tästä harjoittelupaikasta Helsingin yliopiston nettisivuilta joskus tammi-helmikuussa ja päätin hakea. Saan harjoitteluun korkeakouluharjoittelutukea, sillä harjoittelu on pakollinen osa opintojani. Käytännössä Tampereen yliopisto maksaa harjoittelustani kaksi kuukautta ja YK-edustusto yhden.

Miksi hait harjoitteluun YK-edustustoon?


Minua kiinnosti YK:n ja YK-edustuston rooli kansainvälisenä organisaationa. YK-edustusto on melko ainutlaatuinen paikka, joka tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia ja toisenlaisen näkökulman YK-työhön kuin työskentely YK:n pääsihteeristössä.

Ovatko odotuksesi harjoittelusta YK-edustustossa täyttyneet?


Haastattelun jälkeen minulla oli selkeät odotukset työstä YK-edustustossa ja harjoittelun aikana ne ovat täyttyneet. Lisäksi tässä matkan varrella olen kokenut paljon sellaisia asioita, joita en osannut odottaa. Monet turvallisuusneuvoston istunnot ovat olleet paljon mielenkiintoisempia kuin aluksi ajattelinkaan.

Millaista on harjoittelijan elämä New Yorkissa?


Harjoittelijan elämä on työntäyteistä, mutta onneksi aikaa löytyy myös rentoutumiselle. Erityisesti harjoittelijoiden yhteisö sekä YK-edustustossa että YK:ssa on hyvä. Ja New Yorkissa nyt on enemmän tekemistä kuin on aikaa, eli tylsää täällä ei ole ollut.

Mitä aiot ja haluat tehdä tulevaisuudessa?


Kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden parissa työskenteleminen kiinnostaa minua myös tämän kokemuksen jälkeen. Se missä se tuleva työpaikka sitten olisi, valtiolla vai jossain järjestössä, selviää sitten valmistuttuani.

Reetta Räipiö

Harjoittelijana YK-edustustossa

  • Harjoittelijana YK-edustustossa -juttusarjassa esitellään Suomen YK-edustuston harjoittelijoita, heidän tehtäviään ja sitä millaista on olla kansainvälisessä työharjoittelussa New Yorkissa. Kaikki sarjan jutut ovat luettavissa Suomen YK-edustuston sivuilla.
  • YK-edustustoon haetaan yliopisto-opiskelijoita harjoitteluun lähtökohtaisesti kerran vuodessa Aarresaari-sivuston kautta. Ammattikorkeakouluharjoittelijoita haetaan tarpeen mukaan Jobstep.fi-sivustolla ja lähettämällä ilmoitukset myös suoraan ammattikorkeakouluihin.
  • Harjoittelijoita haetaan ainoastaan haun kautta. Avoimia hakemuksia ei ole mahdollista säilyttää.
  • Harjoittelijaksi haluavalla on oltava rahoitus koulultaan tai ulkoministeriön hyväksymästä säätiöstä. Yliopistoharjoittelijoiden osalta työnantajan osarahoitus on mahdollinen, ammattikorkeakouluharjoittelijoiden osalta koko rahoituksen on tultava joko oppilaitokselta tai säätiöltä.

 

 

Tulosta

Päivitetty 25.11.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot