Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Marjatta Rasi – "pätevin hommaa tekemään" - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 24.10.2013 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Marjatta Rasi – "pätevin hommaa tekemään"

Syyskuussa eläkkeelle jäänyt suurlähettiläs Marjatta Rasi on kohdannut pitkällä urallaan paljon naisdiplomaattiin kohdistuvia ennakkoluuloja, muttei ole antautunut pyöriteltäväksi. YK:n päärakennuksessa New Yorkissa hänet tunnetaan hyvin.

"Kyllä lentokenttävirkailijat katsoivat pitkään, että tuollaisenko edustajan Suomi on Miss Maailma -kisoihin lähettänyt", velmuili alivaltiosihteeri Marjatta Rasi marraskuussa 2008 kävellessään Johannesburgin lentokentällä Euroopan-lennolta ensimmäisenä ulos.

Amsterdamista lähteneellä yölennolla oli kauneuskilpailuosallistujien lisäksi vajaan 20 hengen ryhmä suomalaisvaikuttajia menossa tutustumaan Suomen kehitysyhteistyöhön Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa. 

Marjatta Rasi. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläMarjatta Rasi kotonaan Helsingissä lokakuussa 2013. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Rasi veti historian ensimmäistä kehityskysymysten tutustumisohjelmaa suomalaisille kansanedustajille, päätoimittajille ja elinkeinoelämän ja järjestöjen vaikuttajille. Ohjelma on vakiintunut keskeiseksi osaksi ulkoministeriön sidosryhmäyhteistyötä.

Syyskuun lopussa eläkkeelle jääneen suurlähettiläs Marjatta Rasin mukaan sosiaaliset taidot sekä utelias ja avoin mieli ovat niitä ominaisuuksia, joita diplomaatti tarvitsee.

Hän on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran ulkoasiainhallinnossa.

"Valmistuin nuorena juristiksi ja leikin juristia vähän aikaa. Siihen aikaan ala oli hyvin miehinen ja ymmärsin, että naispuolisena juristina en tulisi tekemään mahtavaa uraa. Olin luontaisesti utelias ja matkustanut jonkin verran ja minua kiinnosti nähdä maailmaa laajemmin. Jostain sitten keksin ulkoministeriön", Rasi kertaa kodissaan Helsingin keskustan tuntumassa.

Tuoreet, moniväriset kukat olohuoneen pöydällä ovat kuin häivähdys suurlähettilään värikkäältä uralta.

Suurlähettiläs Rasi on tullut tunnetuksi loistavista verkostoitumistaidoistaan. Erään kollegan sanoin "Marjatan kanssa YK:n päärakennuksessa käydessä ei päässyt metriä pidemmälle, kun jo tuli joku vanha tuttu vastaan."

Rasilla oli suurlähettiläsaikanaan tapana ottaa tilaisuuden niin salliessa virka-autonsa kyytiin virkamiehiä ja toimittajia, joilla ei sellaista työsuhde-etua ole.

"Toimittajathan ovat parhaita tietolähteitä."

Irakin pakotekomitean puheenjohtajuus oli uran vaikein tehtävä

Rasi työskenteli 43-vuotisen ulkoasiainhallinnon uransa aikana muun muassa kauppapoliittisella, oikeudellisella, poliittisella ja kehityspoliittisella osastolla, jossa viimeksi alivaltiosihteerinä. Ulkomaan edustustoissa hän palveli Lontoossa, Pariisissa, New Yorkissa kolmeen kertaan, New Delhissä ja ennen eläkkeelle jääntiään vielä Wienissä.

"Maailman pääkaupungissa" New Yorkissa hän on viettänyt yhteensä yli 15 vuotta.

Suomi oli toista kertaa YK:n turvallisuusneuvoston jäsen vuosina 1989–1990. Rasi toimi tuolloin Suomen YK-edustuston pysyvän edustajan sijaisena eli kakkospäällikkönä.

"Turvallisuusneuvostokausi oli mielenkiintoinen, haasteellinen ja vaativa", hän sanoo.

Marjatta Rasi ja Kofi Annan. Kuva: YK / Sophia Paris YK:n talous- ja sosiaalineuvoston puheenjohtajana suurlähettiläs Rasi osallistui useisiin tilaisuuksiin YK:n pääsihteerin Kofi Annanin rinnalla. Kuva: YK / Sophia Paris (UN Photo/Sophia Paris)

YK joutui vakavan paikan eteen, kun Irak miehitti Kuwaitin elokuussa 1990. Miehitys oli YK:n peruskirjan vastainen ja turvallisuusneuvosto tuomitsi sen yksimielisesti. Irakia vastaan asetettiin täydet pakotteet ja YK:hon perustettiin turvallisuusneuvoston alainen pakotekomitea.

Rasi valittiin komitean puheenjohtajaksi. Se oli merkittävä pesti ja pienelle valtiolle näytön paikka.

"Pakotekomitean puheenjohtajuus oli urani haasteellisin ja vaikein tehtävä, mutta yhtä aikaa äärettömän mielenkiintoinen."

Tässäkin tehtävässä Rasi kohtasi naisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja kertoo kyllästyneensä vastaamaan kysymyksiin siitä, miten on mahdollista, että tehtävää hoitaa nainen.

"Yhden kerran sitten vastasinkin, että varmaan olen pätevin hommaa tekemään."

"YK:n turvallisuusneuvostosali oli New Yorkin suosituin yökerho"

Turvallisuusneuvosto kokoontui usein öisin.

"Voisi sanoa, että turvallisuusneuvosto oli New Yorkin suosituin yökerho. Kotitaloni ovimiehet loivat minuun pitkiä katseita, kun palasin kotiin aamuyön tunteina – aina siihen saakka kunnes New York Times julkaisi valokuvan turvaneuvostosalin äänestyksestä. Suomi pääsi kuvaan pysyvän jäsenmaan Ranskan vierustoverina."

Rasin tie vei vielä kolmannen kerran New Yorkiin ja sillä kerralla YK-edustuston päälliköksi vuosiksi1998–2005.

"Kolmas kerta YK-edustustossa poikkesi aiemmista kerroista etenkin siinä, että Suomi oli nyt EU:n jäsenmaa. Nuoremmilla kollegoilla meni runsaasti aikaa yhteisen EU-kannan löytämiseen, jolloin ei jäänyt niin paljoa aikaa pitää yhteyttä muiden maiden kanssa, jotka myös neuvottelevat omissa ryhmissään. EU-maiden kesken on hyvin erilaisia näkemyksiä ja joskus joudutaan menemään vaatimattomalle tasolle yhteistä kantaa muodostettaessa. Se on joskus turhauttavaa."

YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi, Suomen entinen pääministeri Harri Holkeri ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Theo-Ben Gurirab. Kuva: YK / Susan MarkiszYK-suurlähettiläs Marjatta Rasi ja Suomen entinen pääministeri Harri Holkeri tapaamassa YK:n yleiskokouksen puheenjohtajaa Theo-Ben Gurirabia vuonna 2000. Holkerista tuli seuraavana vuonna yleiskokouksen puheenjohtaja. Kuva: YK / Susan Markisz

Rasin kaudelle osui myös Suomen ensimmäinen EU-puheenjohtajuus vuonna 1999 ja toimipa hän myös ensimmäisenä naispuolisena YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOCin puheenjohtajana vuonna 2004.

"Sihteeristössä ei ollut totuttu naisjohtajiin ja siellä luultiin aluksi, että naispuheenjohtajaa olisi helppo pyörittää."

"Esimiehillä pitää olla rohkeutta priorisoida"

Ansaituille eläkepäiville siirtynyt Marjatta Rasi heittää haasteen Suomen ulkopolitiikan tekijöille:

"Suomen pitäisi nyt olla näyttävästi mukana kansainvälisen politiikan pelikentillä. Meidän ulkopolitiikastamme puuttuu koherenssi. Monia lahjakkaita ihmisiä on tekemässä ulkopolitiikkaa, mutta sitä tehdään omissa lokeroissa eivätkä eri osa-alueet kohtaa. Meidän pitää määritellä, mitä haluamme tehdä. Säästökurimuksessa esimiehiltä vaaditaan rohkeutta ja pätevyyttä uskaltaa priorisoida."

Rasi ei usko, että viime aikoina julkisuudessakin käsitelty suomalaisen diplomaattikunnan naisenemmistö kertoisi välttämättä tasa-arvosta.

"On aivan viimeaikainen ilmiö, että naisia on alettu nimittää ulkoasiainhallinnon ykkösketjun paikoille. Näin ei ole ennen ollut. Nuorena naisdiplomaattina minua ei huolittu virkamatkalle Saudi-Arabiaan, mutta jälkeen matkan, johon en itse osallistunut, minua pyydettiin kirjoittamaan siitä raportti", Rasi sanoo todeten heti perään, että tuolloin elettiin hyvin erilaisessa maailmassa.

Oikeustieteiden opiskelukaverit aikoinaan ihmettelivät, miten juristi saattoi haluta huonommin palkatun valtionhallinnon palvelukseen.

"Diplomaatin uralla olen saanut tavata paljon kiehtovia ihmisiä ja kokea aivan uskomattomia elämyksiä, joita en vaihtaisi pois. Olen erittäin tyytyväinen valintaani ja kiitollinen, että olen saanut tehdä kiinnostavia töitä. Wien oli klassisen musiikin ystävälle ihana uran päätöspaikka."

Pirjo-Liisa Heikkilä

24. lokakuuta vietetään YK:n päivää. Kyseiseen päivään mennessä vuonna 1945 riittävän suuri määrä jäsenvaltioita oli vahvistanut YK:n perustamissopimuksen niin, että se tuli voimaan.

Tulosta

Muualla verkossa

Päivitetty 23.10.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot