Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suurlähettiläs Mikko Pyhälä 40 vuotta ulkoministeriön palveluksessa: ”Tämä tapahtui vahingossa” - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 23.10.2013

Suurlähettiläs Mikko Pyhälä 40 vuotta ulkoministeriön palveluksessa: ”Tämä tapahtui vahingossa”

”Tämä on upea tapa päättää yli neljäkymmentä vuotta kestänyt diplomaattinen ura”, kertoo suurlähettiläs Mikko Pyhälä viimeisestä työviikostaan YK:n yleiskokouksen aikana.

Suurlähettiläs Mikko Pyhälä New Yorkissa YK:n yleiskokousviikon aikaan. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläSuurlähettiläs Mikko Pyhälä New Yorkissa YK:n yleiskokousviikon aikaan. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

 Viime vuodet Pyhälä on toiminut suurlähettiläänä useassa Karibian ja Etelä-Amerikan maassa. New Yorkiin Pyhälä saapui YK:n yleiskokousviikoksi hoitamaan Suomen suhteita osaamisalueensa maihin.

”Tämä on ollut loistava mahdollisuus hyvästellä kaikkien näiden omien maiden presidentit, pääministerit ja ulkoministerit”, Pyhälä kuvailee yleiskokousviikkoa omalta osaltaan.

Pyhälä kertoo, kuinka monien maiden päättäjien joukossa on vanhoja ystäviä, jotka aikoinaan olivat hänen kaltaisiaan nuoria diplomaatteja. Ystävyyssuhteita ympäri maailman onkin varmasti kerinnyt muodostua.

”Minun on helppo kommunikoida eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, koska minulla on aika laaja kielitaito”, -kymmentä kieltä osaava Pyhälä kertoo.

Hänestä on mukavaa, että on ammatissaan pystynyt pitämään elävää kielitaitoa yllä. Lisäksi Pyhälällä on pitkän ulkoministeriöuran aikana aina ollut pyrkimyksenä lähteä mahdollisimman kauas.

”Maailma tuntuu kotoisemmalta sillä tavalla”, hän sanoo.


”Minulla ei ollut koskaan minkäänlaista aikomusta tulla ulkoasiainministeriön palvelukseen. Tämä tapahtui ikään kuin vahingossa, mutta en ole katunut”, Pyhälä kommentoi uravalintaansa.

Hän on tyytyväinen siihen, että ulkoministeriötä arvostetaan eduskunnassa, vaikka varojen supistaminen harmittaakin.

-”Pelkään että on jäänyt tekemättä paljon olennaisia arkipäiväisiä töitä esimerkiksi arkistoinnissa ja varojenkäytön valvonnassa”, Pyhälä sanoo ja huomauttaa, ettei liiallisella kilpailuttamisellakaan säästöä tehdä.

Resursseja vähentämällä heikennetään myös Suomen näkyvyyttä ja kehitysyhteistyön laatua, Pyhälä harmittelee. Samalla työntekijät joutuvat kovemman työtaakan alle saamatta tukea sihteereiltä, vahtimestareilta ja nuoremmilta virkailijoilta, hän sanoo.

Pyhälä kuitenkin kehuu korkeakouluharjoittelijoiden merkitystä edustustotyössä ja oman työtaakkansa jakamisessa: ”En olisi millään selvinnyt omista laajoista tehtävistäni ilman näiden nuorten lahjakkaiden ihmisten tukea, joko projektiavustajina ja/tai konsultteina”.

 

Pyhälä muistelee vanhoja kollegoitaan hyvillä mielin: ”Työ on hyvin paljon sitä, että puhalletaan yhteen hiileen.” Näinköhän Pyhälä jaksaa viettää eläkepäiviään Suomessa, vai mistähän kaukaa hän itsensä vielä löytää!

Reetta Räipiö

 

Tulosta

Päivitetty 23.10.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot