Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Konfliktien ja väkivallan estäminen sekä katastrofeihin varautuminen tulee huomioida vuoden 2015 jälkeisessä kehityspolitiikassa - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 14.3.2013 | Ulkoministeriö

Konfliktien ja väkivallan estäminen sekä katastrofeihin varautuminen tulee huomioida vuoden 2015 jälkeisessä kehityspolitiikassa

Tiedote 58/2013
14.3.2013

Runsaat 100 edustajaa yli 20 maasta kokoontui Helsingissä 13. maaliskuuta pohtimaan tulevaa globaalia kehitysagendaa. He keskustelivat siitä, miten voidaan varmistaa, jotta konfliktit, sodat ja katastrofit eivät käännä kehityksessä, talouskasvussa ja kansalaisille suunnatuissa palveluissa saavutettuja edistysaskelia päinvastaisiksi.

Konfliktien ja väkivallan luonne on muuttumassa. Yhden tavanomaisen sodan yksi uhri vastaa tänä päivänä yhdeksää järjestäytyneen rikollisuuden ja valtionsisäisen konfliktin uhria. Monet johtajat uskovat siksi, että uudennäköiset konfliktit edellyttävät uusia ratkaisuja ja uutta vastausta hallituksilta ja kansainväliseltä yhteisöltä.

"Maissa, jotka elävät konfliktin keskellä, on usein vakavia sukupuolten tasa-arvoon liittyviä ongelmia ja raiskaukset ja muu sukupuoleen liittyvä väkivalta ovat erityisen kauhistuttavia konfliktin piirteitä," sanoi Suomen kehitysministeri Heidi Hautala. "Siksi tämän päivän tilaisuuden osallistujat vaativat, että konfliktien estäminen, väkivallan vähentäminen, rauhanrakentaminen, ja katastrofeihin varautuminen ja niistä palautuminen tulee olla kiinteä osa vuoden 2015 jälkeistä kansainvälistä kehityspolitiikkaa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä taisteluun kaikkinaisen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Konfliktit, sodat ja katastrofit vaikuttavat haitallisesti yhteiskuntaan, talouteen ja ympäristöön. Esimerkiksi pitkittynyt kriisi Somaliassa johti siihen, että yksi sukupolvi on menetetty, nuoret ihmiset jäivät paitsi mahdollisuudesta hankkia korkea koulutus - Somaliassa asiaan viitataan sanoilla 'kansallinen katastrofi'.

Kongon Demokraattisessa Tasavallassa 70 prosenttia lapsista ei pääse kouluun pitkittyneen konfliktin takia.

"Konfliktit, väkivalta ja katastrofit vahvistavat toinen toistaan. Sen takia on kiireesti kehitettävä keinoja, joilla niihin vastataan samaan aikaan osana inhimillistä kehitystä," sanoi YK:n ympäristöohjelman edustaja Rebeca Grynspan.

Helsingin kokous on osa laajaa YK:n ja sen kumppanien johtamaa kansainvälistä teemaneuvottelusarjaa, jossa hallitukset, kansalaisjärjestöt, yliopistot, yksityinen sektori ja yksityiset henkilöt pyrkivät korvaamaan vuonna 2015 umpeutuvat vuosituhattavoitteet "Vuoden 2015 jälkeisellä kehitysagendalla". Maailmanlaajuiset neuvottelut katastrofiriskien vähentämiseksi aloitettiin YK:n katastrofiriskin vähentämisen tukitoimiston (UNISDR) johdolla vuosi sitten.

Suomen hallituksen isännöimä Helsingin kokous on sarjan tähän teemaan liittyvä viimeinen korkean tason kokous. Edelliset kokoukset pidettiin Indonesiassa, Liberiassa ja Panamassa.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Pirjo Suomela-Chowdhury, ulkoasiainministeriön YK:n kehityskysymysten yksikkö, etunimi.sukunimi@formin.fi, p. +358 9 1605 5565, ja Maiju Mitrunen, YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimisto, maiju.mitrunen@undp.org, p. +358 40 547 1743.

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.9.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot