Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Luxemburgissa Syyriasta, Iranista, Malista ja EU:n itäisestä naapurustosta - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 12.10.2012 | Ulkoministeriö

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Luxemburgissa Syyriasta, Iranista, Malista ja EU:n itäisestä naapurustosta

Tiedote 232/2012
12.10.2012

EU:n ulkoministerit kokoontuvat ulkoasiainneuvostoon Luxemburgissa 15. lokakuuta. Kokouksen asialistalla ovat tilanne EU:n eteläisessä naapurustossa, Lähi-idän rauhanprosessi, Iran, Mali, EU:n itäinen kumppanuus sekä EU:n ja Kiinan väliset suhteet. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Keskustelussa eteläisestä naapurustosta esillä on erityisesti Syyrian humanitaarinen ja pakolaistilanne sekä EU:n mahdollisuudet tukea pyrkimyksiä konfliktin ratkaisemiseksi. Esillä on myös EU:n Syyrian hallintoon kohdistamien rajoittavien toimien laajentaminen. Egyptin osalta ministerit keskustelevat EU:n valmistautumisesta Kairossa 13.–14. marraskuuta yhdessä Egyptin kanssa järjestettävään kokoukseen (EU-Egypt Task Force), jonka tarkoituksena on tukea Egyptin taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä.

Ulkoministerit keskustelevat myös Lähi-idän rauhanprosessin ajankohtaisista näkymistä. Erityinen huolenaihe tällä hetkellä on Palestiinalaishallinnon hyvin heikko taloustilanne.

Ulkoasiainneuvosto keskustelee lisäksi viimeisimmästä tilanteesta Iranin ydinohjelman osalta sekä EU3+3-ryhmän Iranin kanssa käymien neuvottelujen jatkonäkymistä ja Iranin IAEA-yhteistyön tilasta. Esillä on myös EU:n Iranin ydinohjelman johdosta asettamien pakotteiden laajentaminen.

Itäisen naapuruston osalta keskustelussa ovat esillä Georgia ja Valko-Venäjä. Georgiassa järjestettiin lokakuun alussa onnistuneiksi katsotut vaalit, ja ministerit käyvät keskustelua muun muassa EU:n ja Georgian tulevasta yhteistyöstä uudistusten jatkamiseksi. EU on huolissaan kehityksestä Valko-Venäjällä, missä järjestettiin vaalit syyskuun lopulla. Ministereiden keskustelussa on esillä Valko-Venäjän tämänhetkinen tilanne sekä EU:n maahan kohdistamat pakotteet.

Neuvosto keskustelee myös Sahelin alueesta ja erityisesti Malin tilanteesta. Keskustelussa on esillä mahdollisuudet tukea Malin turvallisuussektoria koulutukseen keskittyvän EU:n kriisinhallintaoperaation kautta. Ministerit keskustelevat myös tuesta Länsi-Afrikan talousyhteisön ECOWAS:n toiminnalle kriisin ratkaisun löytämiseksi.

Ulkoministerit keskustelevat myös EU:n ja Kiinan välisistä suhteista syyskuisen EU-Kiina-huippukokouksen tulosten valossa sekä Kiinan tulevan johtajavaihdoksen edellä.

Ulkoasiainneuvostoa edeltävänä iltana 14. lokakuuta EU:n ulkoministerien illallisvieraana on Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Keskustelua käydään etenkin EU:n ja Venäjän välisistä kahdenvälisistä kysymyksistä, kuten viisumiasioista ja energiayhteistyöstä. Myös ajankohtaiset kansainväliset asiat, kuten Syyria ja Iran, saattavat nousta keskusteluihin. Keskustelu pohjustaa myös seuraavaa EU:n ja Venäjän välistä huippukokousta, joka on tarkoitus järjestää Brysselissä joulukuussa.

Lisätietoja: eurooppakirjeenvaihtaja Tarja Fernández, puh. 040 590 9855, ulkoministerin kabinetin assistentti Johanna Laine, puh. 040 526 7579
 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 12.10.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot