Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kestävän kehityksen paneeli YK:n yleiskokouksessa - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 17.3.2011

Kestävän kehityksen paneeli YK:n yleiskokouksessa 

Tasavallan presidentti Tarja Halosen johtama kestävän kehityksen paneeli kertoi YK:n yleiskokoukselle paneelin työstä keskiviikkona 16. maaliskuuta 2011. Keskustelutilaisuus järjestettiin YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan Joseph Deissin aloitteesta. Presidentti Halonen tapasi kokousta ennen myös YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin.

UN Photo / Paulo FilgueirasTasavallan presidentti Tarja Halonen ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon New Yorkissa 15.3.2011. Kuva: UN Photo/ Paulo Filgueiras

Presidentti Halonen ja pääsihteeri Ban keskustelivat tapaamisessaan tiistaina 15. maaliskuuta muun muassa Libyan tilanteesta, kestävän kehityksen paneelin työstä ja muista ajankohtaisista asioista.

Pääsihteeri Ban kertoi edessä olevasta matkastaan Egyptiin ja Tunisiaan. Hän on nimittänyt Libyaan erikoisedustajakseen Jordanian entisen ulkoministerin Abdul Al Khatibin, joka on parhaillaan Libyassa.

Presidentti Halonen tapasi tiistaina myös kestävän kehityksen kansalaisjärjestöjä ja YK-järjestöjen johtajia sekä puhui Women's International Forumin tilaisuudessa.

Paneelin työn tavoitteet

Keskiviikkona 16. maaliskuuta presidentti Halonen kertoi YK:n yleiskokoukselle kestävän kehityksen paneelin työstä. Keskustelutilaisuus järjestettiin YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan Joseph Deissin aloitteesta.

Presidentti Halosen mukaan paneelin työssä tiivistyvät kysymykset: Kuinka poistaa köyhyyttä ja vähentää epätasa-arvoisuutta, tehdä kasvu kattavammaksi sekä muuttaa tuotantotapoja ja kulutustottumuksia kestävämmälle pohjalle – samalla, kun taistellaan ilmastonmuutosta vastaan ja kunnioitetaan planeettamme rajoja?

”Kestävän kehityksen käsitettä ei tarvitse määritellä uudelleen. Noin kaksikymmentä vuotta sitten laadittu määritelmä on tarkentunut, mutta edelleen pätevä. Sen toimeenpanossa on puutteita, mikä onkin suurin ongelma”, presidentti Halonen sanoi avauspuheenvuorossaan.

Kun paneeli kokoontui Kapkaupungissa viime kuussa, se keskusteli kestävän kehityksen tavoitteista. Presidentti Halosen mukaan ehdotettiin neljä laajempaa tavoitetta: 1) Köyhyyden poistaminen, eriarvoisuuden vähentäminen ja oikeudenmukaisuuden lisääminen, 2) Siirtyminen kestäviin tuotanto- ja kulutusmalleihin sekä kattavaan kasvuun, jotka tuottavat hyvinvointia kaikille 3) Niukkuuteen varautuminen sekä kyky hyödyntää yhteisiä resursseja ja ekosysteemejä planeetan kantokyvyn rajoissa 4) Neljänneksi, turvallisuutta sen laajassa merkityksessä on parannettava.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viime elokuussa asettama paneeli on kokoontunut kaksi kertaa, edellisen kerran helmikuun lopussa Kapkaupungissa. Presidentti Halonen toimii paneelin puheenjohtajana yhdessä Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman kanssa.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.3.2011


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot