Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Väyrynen: Suomen kokemus avuksi Afrikan tietoyhteiskuntien rakentamisessa - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 10.12.2010

Ministeri Väyrynen: Suomen kokemus avuksi Afrikan tietoyhteiskuntien rakentamisessa

"Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen tietoyhteiskunnan rakentamisessa on opettanut meitä käyttämään sitä myös kestävän kehityksen edistämisessä", totesi Euro-Africa Week on ICT Research and e-Infrastructures -tapahtuman avannut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen  Euro-Africa Week on ICT Research and e-Infrastructur -tapahtumassaAfrikan maat voivat parantaa kilpailukykyään tieto- ja viestintäteknologian avulla, ministeri Väyrynen sanoi.

Tieto- ja viestintäteknologialla on Väyrysen mukaan kasvava merkitys Afrikan kehitykselle. ”Julkisen sektorin tulisi taata avoin ja kilpailukykyinen ympäristö palveluntuottajille. Kohtuuhintainen yhteysaika ja viestintävälineet kannustavat kansalaisia ja yrityksiä käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen hyväksi”, ministeri painotti.

Ministerin mukaan sekä julkisen että yksityisen sektorin intressissä on luoda uutta liiketoimintaa ja monipuolisuuteen perustuvaa talouskasvua, joten julkisen ja yksityissektorin kumppanuus onkin keskeistä muutoksen aikaansaamiseksi kohti tietoyhteiskuntaa.

Ei ole sattumaa, että tieto- ja viestintäteknologia on strateginen alue niin Euroopassa kuin Afrikassa. Sen kautta syntyy työpaikkoja, tulee investointeja ja tuloja valtiolle.
”Afrikan maat tekevät uranuurtavaa työtä mobiilien pankkipalveluiden ja varainsiirron kehittämisessä. Matkapuhelimet ja etukäteen maksettu puheaika voivat auttaa ihmisiä pääsemään irti köyhyysloukusta”, ministeri Väyrynen sanoi.

Ministeri tähdensi Suomen jatkavan tukeaan Euroopan unionin ja Afrikan strategiselle kumppanuudelle tiede-, tietoyhteiskunta- ja avaruusalalla.

Puheet toiminnaksi

Helsingin tapahtuman yhtenä tarkoituksena on muuntaa puheet teoiksi, korosti puolestaan johtaja Vera Brenda Ngosi Afrikan unionin komissiosta.

Mobiilipalvelujen nopea nousu on saanut myös Maailmanpankin katsomaan maailmaa uudella tavalla, kertoi pankin tieto- ja viestintäteknologian Afrikan-koordinaattori Laurence Besançon. ”Innovaatioilla on valtava kysyntä Afrikassa ja niitä myös syntyy siellä”, hän sanoi.

Keniassa esimerkiksi vanhemmat voivat raportoida tekstiviesteillä koulujen tilasta: Kuinka monta lasta käy koulua? Kuinka monta opettajaa koulussa on oppilasta kohti ja kuinka monta oppikirjaa koululaista kohti? Nairobissa nuoret kenialaiset puolestaan kartoittavat Kiberan slummin palveluja avoimessa Map Kibera -karttahankkeessa.

Alalla tapahtuu paljon, sillä mukana ovat niin kansalaisjärjestöt, Afrikan maiden hallitukset kuin avunantajat, Besançon sanoi.

Avoimet yhteisöt kehittävät palveluja

Myös haasteita on hänen mukaansa paljon. Avoimet toimintatavat, parhaiden käytäntöjen poimiminen toisten kokemuksista ja yhteisöllinen lähestymistapa ovat avainasemassa ongelmien ratkomisessa.

”Helsingin foorumin sponsoreiden ja asiantuntijoiden joukossa on valtava asiantuntemuksen kasautuma”, hän arvioi.

Maailmanpankki avittaa asiantuntemuksen saamista kehityksen palvelukseen järjestämällä it-alan kehittäjien tapaamisia. Random Hacks of Kindness –työpajoissa on yleensä 300–400 ammattilaista.

Maailmanlaajuisesti kiinnostavia tuloksia syntyy hänen mukaansa myös InfoDev-ohjelmassa. Suomi on mukana hankkeessa, jossa InfoDev yrityskumppaninaan Nokia Siemens Network mobiilipalveluja Keniassa ja Etelä-Afrikassa.

Afrikan ja Euroopan tietoyhteiskunnan keskeiset toimijat olivat koolla Helsingissä 7.–10.12.2010. Tilaisuus oli Libyassa marraskuun 2010 lopussa järjestetyn Afrikan ja Euroopan huippukokouksen virallinen sivutapahtuma.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.12.2010


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot