Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 27.5.2014 | Ulkoministeriö

Tuhat Itämeri-toimijaa kokoontuu Turkuun

Tiedote 125/2014
27.5.2014

Turussa pidetään 3.–4.kesäkuuta EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumi ja Baltic Development Forumin huippukokous. Tähän yhteistapahtumaan on ilmoittautunut yli tuhat osanottajaa, mikä tekee siitä tähän asti suurimman Itämeri-toimijoiden kokoontumisen. Sen järjestävät Euroopan komissio, Baltic Development Forum, Suomen Itämeren valtioiden neuvoston puheenjohtajuutta hoitava ulkoministeriö ja Turun kaupunki.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta totesivat kokouksessaan 16. huhtikuuta, että Itämeren valtioiden neuvoston Turkuun suunniteltua pääministeritason huippukokousta ei Ukrainan tilanteesta johtuen järjestetä. Kokousta ryhdyttiin valmistelemaan ympäristöministeritasolla, mutta aikataulusyistä tämä ei osoittautunut mahdolliseksi. Itämeren maiden huippukokouksen peruuntumisesta huolimatta Suomi korostaa Itämeri-yhteistyön jatkamista alueellisella, asiantuntija- ja viranomaistasolla kaikkien alueen maiden kanssa. 

Euroopan unionin Itämeri-strategian vuosifoorumissa ja Baltic Development Forumin huippukokouksessa puhujina ovat Suomesta muun muassa pääministeri Jyrki Katainen, ulkoministeri Erkki Tuomioja, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja ympäristöministeri Ville Niinistö. Viron pääministeri Taavi Röivas saapuu myös paikalle, ja Euroopan komissiota edustaa aluekehityskomissaari Johannes Hahn. Foorumiin on kutsuttu myös Puolan ympäristöministeri Maciej Grabowski, mutta hänen tulonsa ei ole vielä varmistunut.  Baltic Development Forumin puolesta esiintyy sen tuore puheenjohtaja, Tanskan entinen ulkoministeri Lene Espersen. Mukana on myös Itämeren alueen osavaltioiden, maakuntien ja kaupunkien johtoa sekä yritysten edustajia.

Foorumin pääteema on Itämeren alueen talouskasvun vauhdittaminen ja koko alueen yhteistyö ja yhdistäminen. Avauspäivänä esitellään Baltic Development Forumin tuottama raportti Itämeren alueen taloudellisesta tilanteesta ja sen jälkeen käsitellään Itämeren alueen kasvuvyöhykkeitä ja investointeja, meren pelastamisen seuraavia askelia, meriteollisuuden näkymiä, älykaupunkeja, terveystaloutta ja vihreää taloutta. Iltapäiväistunnon teemana on digitaalitalous kasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vauhdittajana Itämeren alueella. Tästä aiheesta puhuvat pääministeri Katainen ja Viron pääministeri Röivas.  

Toisen päivän teemana on EU:n Itämeri-strategian johtamisen ja toteuttamisen parantaminen. Komissaari Hahn esittelee EU:n komission asiasta 21. toukokuuta julkaiseman raportin, ja ulkoministeri Tuomioja esittää näkemyksensä Itämeri-yhteistyön tulevaisuudesta kommentoiden myös komission esityksiä. Iltapäivän pääteemana on Itämeren alueen tutkimusyhteistyö, tasa-arvon edistäminen ja kulttuuridialogi kasvun edellytysten luojana.

EU:n Itämeri-strategiaa on toteutettu vuodesta 2009 lähtien ja sen päätavoitteet ovat meren pelastaminen, alueen yhdistäminen ja hyvinvoinnin kasvattaminen. Järjestyksessään viides vuosifoorumi on strategian seurantatapahtuma, jossa luodaan poliittista linjaa yhteistyölle ja jossa esitellään strategian painopistealojen käytännön hankkeita ja haetaan yhteistyökumppaneita käynnistyville hankkeille Itämeren maista. Foorumiin osallistuu Itämeri-strategian toteuttamiseen osallistuvia valtionhallintojen, alueiden ja kaupunkien, yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä järjestöjen edustajia. Foorumin alla, 1.–2. kesäkuuta Turussa järjestetään myös Itämeren alueen kansalaisjärjestöfoorumi ja Turun Itämeri-päivillä on koko viikon ajan kymmeniä muita Itämeri-tapahtumia.

Lisätietoja: Itämeri-suurlähettiläs Erja Tikka, etunimi.sukunimi@formin.fi, puh 0295 351 824

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.6.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot