Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 24.4.2014 | Ulkoministeriö

YK:n pääsihteerin suojeluvastuukysymysten erityisneuvonantaja vierailee Suomessa

Tiedote 98/2014
24.4.2014

YK:n pääsihteerin suojeluvastuukysymysten erityisneuvonantaja Jennifer Welsh vierailee 27.–29. huhtikuuta. Suomessa ja osallistuu ulkoministeriön ja YK:n Helsingissä järjestämään suojeluvastuun alueelliseen kokoukseen. Kokouksen tarkoituksena on tukea YK:n pääsihteerin tämänvuotisen suojeluvastuuraportin valmistelua ja konkretisoida sitä, kuinka kehitysyhteistyöllä voitaisiin estää kaikkein vakavimpia kansainvälisiä rikoksia.

Vierailunsa aikana Welsh muun muassa tapaa ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja kehitysministeri Pekka Haaviston. Welsh puhuu myös ulkoministeriön ja Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä avoimessa seminaarissa "Responsibility to Protect: From Principle into Practice".

Suojeluvastuun periaate juontaa juurensa 1990-luvun Ruandan, Bosnian ja Kosovon kriiseihin, joiden yhteydessä kansainvälistä yhteisöä, erityisesti YK:ta, kritisoitiin voimakkaasti kyvyttömyydestä suojella ihmisiä laajamittaisilta hirmuteoilta. YK:n yleiskokous hyväksyi suojeluvastuun käsitteen vuoden 2005 huippukokouksen loppujulistuksessa. Periaatteen mukaan valtioilla on ensisijainen velvollisuus suojella väestöään joukkotuhonnalta, sotarikoksilta, rikoksilta ihmisyyttä vastaan ja etniseltä puhdistukselta, ja kansainvälisellä yhteisöllä on velvollisuus auttaa ja tukea valtioita tässä sekä ryhtyä asianmukaisiin, viime kädessä kollektiivisiin, toimiin väestön suojelemiseksi.

Suojeluvastuu on yksi ulkoasiainhallinnon YK-strategian prioriteeteista.

Lisätietoja: avustaja Mari Korhonen, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. 0295 351 869

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.4.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot