Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 18.2.2014 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Vuosi Unicefin johtokunnan puikoissa: "Lapsen etu aina tärkein"

Suomi sai tukea Unicefilta sotien jälkeen 1940-luvulla, mutta siirtyi avun saajasta sen antajaksi jo muutamaa vuotta myöhemmin. Vuonna 2013 Suomi toimi ensimmäistä kertaa YK:n lastenjärjestön johtokunnan puheenjohtajana.

"Tärkein johtokunnan käsittelemä asia vuoden aikana oli Unicefin strategisen suunnitelman hyväksyminen", kertoo puheenjohtajuutta hoitanut Suomen pysyvä edustaja YK:ssa, suurlähettiläs Jarmo Viinanen.

Pitkään vireillä ollut suunnitelma tulee ohjaamaan järjestön työtä seuraavan neljän vuoden ajan.

Jarmo Viinanen. Kuva: UNICEF/NYHQ2014-0020/Susan Markisz
Väistyvä Unicefin johtokunnan puheenjohtaja Jarmo Viinanen (vas.), Unicefin pääjohtaja Anthony Lake ja johtokunnan pääsihteeri Nina Nordström New Yorkissa 8. helmikuuta. Kuva: UNICEF/NYHQ2014-0020/Susan Markisz

Viinasen mukaan vuoden aikana tehdyt Unicefin tasa-arvotoimintaa ja ohjelmien arviointia koskevat päätökset ovat merkittäviä, sillä molemmat asiat ovat Suomen prioriteetteja. Viinasen mukaan järjestö haluaa saada enemmän tuloksia aikaan.

"Varat, joita lasten parhaaksi käytetään, tulevat pääosin veronmaksajilta. On tärkeää, että varoja käytetään tehokkaasti ja tuloksellisesti", hän muistuttaa.

"Tasa-arvoasioiden osalta kyse on ennen kaikkea tyttöjen oikeuksien toteutumisesta koulunkäynnin suhteen. Tytöt otetaan monessa maassa pois koulusta, kun kotona tarvitaan työvoimaa tai jos koulutus on liian kallista vanhemmille. Joskus kyse voi olla siitä, että koulussa ei ole erillistä vessaa tytöille", Viinanen sanoo.

Tärkeä osa tasa-arvotyötä on lapsiavioliittojen vähentäminen ja niiden lopettaminen kokonaan.

Politikointi ei kuulu Unicefin työhön

Unicefin johtokunta tiivisti yhteistyötä Maailmanpankin kanssa Suomen johtokuntapuheenjohtajuuden aikana.

"Maailmanpankin pääjohtaja Jim Kim osallistui ensimmäistä kertaa Unicefin johtokunnan kokoukseen. Tilaisuus oli erittäin onnistunut ja sen jälkeen järjestöjen yhteistyötä on voitu tiivistää", iloitsee Viinanen.

"Monista YK-järjestöistä poiketen Unicefiin liittyy aika vähän poliittisia intohimoja. Kaikki haluavat lasten parasta, tosin hieman eri painotuksin", Viinanen sanoo.

Jarmo Viinanen Botswanassa. Kuva: Lillian Tjezuva / Unicef
Suurlähettiläs Jarmo Viinanen tutustumassa Unicefin toimintaan koulussa Botswanassa. Kuva: Lillian Tjezuva / Unicef

Hänen mukaansa johtokuntakauden aikana Suomi pystyi vaikuttamaan siihen, että juuri Suomelle tärkeät asiat saivat perusteellisen käsittelyn ja niistä hyväksyttiin päätöksiä, jotka edesauttavat lasten oikeuksien toteutumista.

Suulähettiläs Viinanen pitää vuotta johtokunnan puheenjohtajana antoisana, mielenkiintoisena ja työntäyteisenä. Hänellä oli mahdollisuus tutustua järjestön työhön New Yorkissa sijaitsevan päämajan lisäksi myös Afrikassa ja Euroopassa.

"Oli hienoa nähdä, miten upeasti Unicefin väki tekee usein vaikeaa ja vaativaa työtään. Samankaltainen sitoutuneisuus vallitsi myös johtokunnassa, jossa jäsenet malttoivat jättää arkipäivän poliittiset riidat sivuun ja pitää lapsen edun koko ajan etusijalla."

Unicef auttaa lapsia Syyriassa

Unicef on merkittävä toimija humanitaarisissa kriiseissä. Syyrian meneillään olevassa sodassa lapset kärsivät kaikkein eniten. Noin 5,5 miljoonaa lasta on jäänyt sodan jalkoihin, joista yli miljoona on paennut maasta.  

Huolimatta heikentyneestä turvallisuustilanteesta ja rajoitetusta pääsystä monille alueille Unicef toimittaa apua sekä Syyrian sisälle että lähialueille.

Yli kolme miljoonaa syyrialaislasta on joutunut jättämään koulun kesken.

"On olemassa vaara, että menetämme yhden sukupolven syyrialaislapsia tämän vuoksi. Unicef toimittaa alueelle koulutuspaketteja, joissa on oppimateriaalia avuksi tilapäiseen koulutukseen", Viinanen kertoo.

Koulun lopettaneita lapsia uhkaavat lapsityö, varhaiset avioliitot ja lasten värväys asevoimiin.

Lisäksi Unicef toimittaa talvivaatteita ja varusteita Syyriaan sekä ylläpitää erilaisia rokotusohjelmia. Syyriassa on todettu tuhkarokkotapauksia ja viimeisimpänä viitteitä laajan polio-epidemian riskistä, jonka estäminen vaatii määrätietoista työtä.

"Tärkeällä sijalla järjestön työssä on myös puhtaasta vedestä ja sanitaatiosta huolehtiminen pakolaisleireillä ja muilla asuinalueilla", Viinanen sanoo.

Pirjo-Liisa Heikkilä

Unicef tukee lasten terveyttä ja koulutusta

YK:n lastenjärjestö Unicef on maailman johtava ja suurin lastenjärjestö. Se on toiminut yli 60 vuotta lähes 200 maassa ja alueella lasten oikeuksien, suojelun ja kehityksen edistämiseksi.

YK:n lastenjärjestö on maailman johtava rokotteiden tarjoaja kehittyvissä maissa, se tukee lasten terveyttä ja ravitsemusta, rahoittaa puhtaan veden saantia ja sanitaatiota, edistää laadukasta opetusta ja tekee työtä lasten suojelemiseksi väkivallalta, hyväksikäytöltä ja sairauksilta.

Unicefin rahoitus perustuu sataprosenttisesti vapaaehtoisuuteen. Rahoitus muodostuu yksityisiltä, yrityksiltä, säätiöiltä ja hallituksilta saatavista lahjoituksista.

Vuonna 2013 Suomen yleistuki järjestölle oli 21,2 miljoonaa euroa, jonka lisäksi järjestön humanitaarista toimintaa tuettiin 8,5 miljoonalla eurolla.

© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot