Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.11.2013

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Tapahtumien ytimessä”

Kehitys- ja ihmisoikeusyksikön harjoittelijan Sandra Väärikkälän haastattelu aloittaa juttusarjan, jossa selvitetään miltä YK ja YK-edustusto näyttävät harjoittelijan silmin.

YK-edustuston harjoittelija Sandra Väärikkälä uskoo vahvasti YK:n sanomaan, arvoihin ja päämääriin. Kuva: Reetta RäipiöYK-edustuston harjoittelija Sandra Väärikkälä uskoo vahvasti YK:n sanomaan, arvoihin ja päämääriin. Kuva: Reetta Räipiö


Kuka olet?


Olen Sandra Väärikkälä. Luen sosiologiaa Helsingin yliopistossa ja maisteriopintoni kansainvälisessä maisteriohjelmassa ”Ethnic Relations, Cultural Diversity and Integration” ovat Pro gradu -tutkielmaa vaille valmiit. Nyt olen kolmen kuukauden (syyskuu-marraskuu 2013) korkeakouluharjoittelussa YK-edustustossa, kehitys- ja ihmisoikeussektorilla.

Mitä teet YK-edustustossa?


Harjoittelussani on ollut kolme isoa kokonaisuutta: YK:n rahastojen ja ohjelmien eli UNICEF:n (YK:n lastenjärjestö), UNDP (YK:n kehitysohjelma)/ UNFPA (YK:n väestörahasto)/ UNOPS:n johtokuntien kokouksissa avustaminen, 68. yleiskokouksen yleiskeskustelun sekä talous- ja rahoituskomitean (II-komitea) seuraaminen ja niistä raportoiminen. Näiden lisäksi olen omasta mielenkiinnostani päässyt osallistumaan korkean tason dialogiin siirtolaisuudesta ja kehityksestä sekä tehnyt virkamiesten antamia tehtäviä, eikä hiljaista ole ollut!

Mikä on parasta työssäsi?


Parasta työssä on ollut uuden oppiminen ja uuden tiedon saaminen YK:sta ja Suomen roolista YK:ssa. On ollut todella mielenkiintoista päästä osallistumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja kokouksiin. Minusta on tuntunut siltä, että olen päässyt tapahtumien ytimeen.


Mikä on mieleen jäänein tapahtuma tai työtehtävä harjoittelusi ajalta?


Mieleen jäänein tapahtuma oli ehdottomasti YK:n väestörahaston (UNFPA) pääjohtajan Babatunde Osotimehin’n tapaaminen henkilökohtaisesti. Myös Suomen edustaminen yleiskokoussalissa YK:n korkean tason viikon aikana ja eri maiden presidenttien ja pääministereiden kuuleminen oli hienoa. Erityisesti Intian pääministerin olemus teki minuun suuren vaikutuksen.

Mitä kautta pääsit harjoitteluun YK-edustustoon?


Sain valtiotieteellisen tiedekunnan apurahan arvonnasta, jonka jälkeen hain tiedekuntani sivuilla ilmoitettua paikkaa YK-edustustossa. Hakuprosessi oli tavanomainen: lähetin hakemuksen, jonka jälkeen minut pyydettiin puhelinhaastatteluun. Erityislaatuista haastattelussa oli se, että haastattelija – tuleva lähiesimieheni – antoi palautetta hakemuksestani tulevaisuutta varten. Muutaman viikon kuluttua sain sitten kuulla tulleeni valituksi.

Miksi hait harjoitteluun YK-edustustoon?


Hain harjoitteluun YK-edustustoon, sillä YK kiinnostaa minua hyvää tekevänä organisaationa. Uskon vahvasti YK:n sanomaan, arvoihin ja päämääriin.
Olen aikaisemmin ollut harjoittelussa UNICEF:lla Genevessä ja töissä Suomen YK-liitossa Helsingissä, joten YK:n järjestelmä on tullut tutuksi. Halusin saada uuden näkökulman YK-työhön päämajan tasolla. Lisäksi halusin nähdä miten Suomi ja muut jäsenvaltiot vaikuttavat YK:ssa.

Ovatko odotuksesi harjoittelusta YK-edustustossa täyttyneet?


Työskentely YK:n parissa on valtiotieteilijälle oikea unelmatyö, joten oli kiva nähdä olisiko tällainen työ kiinnostavaa todellisuudessa. Olen ollut erittäin tyytyväinen työtehtäviini, jotka ovat olleet mielenkiintoisia ja vastuullisia.

Millaista on harjoittelijan elämä New Yorkissa?


Työpaikalla on hyvä yhteishenki, oikea ”Pieni Suomi New Yorkissa”. Muiden YK-edustuston harjoittelijoiden kanssa olemme viettäneet paljon aikaa myös töiden ulkopuolella. Töiden kautta olen päässyt tutustumaan myös muiden edustustojen harjoittelijoihin ja saanut paljon uusia tuttuja eri maista.


New Yorkissa on ollut yllättävän mukavaa asua, eikä tämä tunnu niin suurkaupunkimaiselta kuin odotin. Metromatkoilla aamuisin huomaa suurkaupunkielämän huonot puolet ihmisten töykeytenä. Asunto oli helppo löytää YK-edustuston lähettämän harjoittelijan oppaan kautta.

Mitä aiot ja haluat tehdä tulevaisuudessa?


Muutaman viikon päästä palaan Suomeen. Siellä minua odottaa Pro gradu – tutkielma, jonka aiheena on alaikäiset turvapaikanhakijat Suomessa. Minusta olisi jatkossakin mukava työskennellä YK-asioiden parissa.

Reetta Räipiö

Harjoittelijana YK-edustustossa

  • Harjoittelijana YK-edustustossa -juttusarjassa esitellään Suomen YK-edustuston harjoittelijoita, heidän tehtäviään ja sitä millaista on olla kansainvälisessä työharjoittelussa New Yorkissa. Kaikki sarjan jutut ovat luettavissa Suomen YK-edustuston nettisivuilla.
  • YK-edustustoon haetaan yliopisto-opiskelijoita harjoitteluun lähtökohtaisesti kerran vuodessa Aarresaari-sivuston kautta. Ammattikorkeakouluharjoittelijoita haetaan tarpeen mukaan Jobstep.fi-sivustolla ja lähettämällä ilmoitukset myös suoraan ammattikorkeakouluihin.
  • Harjoittelijoita haetaan ainoastaan haun kautta. Avoimia hakemuksia ei ole mahdollista säilyttää.
  • Harjoittelijaksi haluavalla on oltava rahoitus koulultaan tai ulkoministeriön hyväksymästä säätiöstä. Yliopistoharjoittelijoiden osalta työnantajan osarahoitus on mahdollinen, ammattikorkeakouluharjoittelijoiden osalta koko rahoituksen on tultava joko oppilaitokselta tai säätiöltä.

 

Tulosta

Päivitetty 26.11.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot