Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 11.10.2013 | Ulkoministeriö

Suomi onnittelee Kemiallisten aseiden kieltojärjestöä

Tiedote 218/2013
11.10.2013

Ulkoministeri Erkki Tuomioja onnittelee lämpimästi vuoden 2013 Nobelin rauhanpalkinnon saajaa, Kemiallisten aseiden kieltojärjestöä (OPCW) sen saamasta tunnustuksesta. OPCW:n pitkäjänteinen työ kemiallisen aseen kieltosopimuksen (CWC) toimeenpanossa ja valvomisessa ansaitsee tämän huomionosoituksen. Suomi on tukenut OPCW:tä sen perustamisesta lähtien.

OPCW on haasteellisen tehtävän edessä sen toimeenpannessa kansainvälisen yhteisön toimia Syyrian kemiallisten aseiden riisumiseksi. Suomi antaa täyden tukensa OPCW:n ja YK:n tärkeälle tehtävälle Syyriassa.

Kemiallisen aseen kieltosopimukseen on liittynyt 189 maata. Suomi on alusta alkaen vahvasti tukenut kemiallisten aseiden kieltoa. CWC on luonut lähes maailmanlaajuisen normin. Kuten Syyrian esimerkki osoittaa, kansainvälinen yhteisö tuomitsee kemiallisten aseiden käytön jyrkästi.

Suomessa CWC:n toimeenpanoa valvova Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti (Verifin) Helsingissä on ollut tärkeä OPCW:n työn tukija. Tuorein esimerkki tästä on Verifinin rooli yhtenä OPCW:n valitsemista laboratoriosta, joissa analysoitiin YK:n tutkimusmission keräämää aineistoa epäillystä kemiallisen aseen käytöstä Syyriassa. Verifinin pääasiallinen rahoittaja on ulkoasianministeriö. Suomi arvostaa Verifinin saamaa luottamusta ja kansainvälisesti tunnustettua asemaa. Verifin vietti juuri 40-vuotisjuhliaan, joissa OPCW:n pääjohtaja Ahmet Üzümcü oli juhlapuhujana. Haagissa kuluneella viikolla kokoontunut OPCW:n hallintoneuvosto myös valitsi yksimielisesti Üzümcün uudelle nelivuotiskaudelle.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Tarja Kantola, +358 40 5904119 ja ulkoasiansihteeri Hanna-Leena Korteniemi +358 295 351 594

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.10.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot