Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 10.10.2013 | Ulkoministeriö

Suomi tukee kemiallisten aseiden riisuntaa

Tiedote 213/2013
4.10.2013

Suomi on valmis tukemaan Syyrian kemiallisten asevarastojen hävittämistä. Asiasta kertoi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (Verifin) 40-vuotisjuhlassa Helsingissä 4. lokakuuta.

Suomi myöntää tarkoitusta varten varoja kemiallisen aseen kieltosopimusjärjestön OPCW:n (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) rahastoon ja on halukas antamaan järjestön Syyria-hankkeeseen henkilöstöä ja asiantuntemusta. Suomen tuen yksityiskohdista keskustellaan parhaillaan OPCW:n ja muiden tukea antavien maiden kanssa.

Tuomioja totesi, että kemiallisen aseen laajamittainen käyttö Damaskoksessa 21 elokuuta osoittaa, että joukkotuhoaseiden käyttö on ja voi olla todellisuutta. OPCW:n kaltaiset toimijat ovat tärkeämpiä kuin on osattu kuvitellakaan.

Tuomioja kertoi Lähi-idän joukkotuhoaseetonta vyöhykettä koskevan konferenssin valmisteluista. Valmisteluja johtaa Suomen ulkoministeriön alivaltiosihteeri Jaakko Laajava. Alkuperäistä suunnitelmaa konferenssin koollekutsumiseksi vuonna 2012 ei voitu toteuttaa niin, että kaikki alueen maat olisivat osallistuneet. Kaikki Lähi-idän valtiot ovat toisaalta ilmaisseet halukkuutensa jatkaa valmisteluja.

Myös OPCW:n pääjohtaja Ahmet Üzümcü puhui Verifinin juhlassa ja kävi vierailunsa aikana keskusteluja ulkoministeri Tuomiojan ja Suomen viranomaisten kanssa.

Tuomioja totesi Suomen olevan ehdokas OPCW:n hallintoneuvoston jäseneksi vuonna 2014 alkavalle kaksivuotiskaudelle.

Verifin on Helsingin yliopiston kemian laitoksen yksikkö. Verifin perustettiin vuonna 1994 jatkamaan vuonna 1973 aloitettua kemiallisen aseen tutkimusprojektia (CW-projekti). Verifin tukee kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvontaa kehittämällä tutkimusmenetelmiä kemiallisille taisteluaineille ja antamalla alaan liittyvää koulutusta. Verifinin toiminnan pääasiallinen rahoittaja on Suomen ulkoministeriö. Laitoksen johtajana toimii professori Paula Vanninen.

Lisätietoja: asevalvonnan yksikön päällikkö Markku Virri, puh. 09 1605 6185, ulkoministerin lehdistöavustaja Tero Shemeikka, puh. 0295 351 508 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.10.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot