Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Puheet

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 26.9.2013

Ulkoministeri Tuomioja New Yorkissa: Kaikkien maiden tulisi liittyä asekauppasopimukseen

"Kaikkien maiden tulisi liittyä asekauppasopimukseen. Pienten ja suurten maiden, aseiden tuottajamaiden ja kehitysmaiden tulisi kaikkien ratifioida sopimus", vetosi ulkoministeri Erkki Tuomioja YK:ssa pidetyssä korkean tason kokouksessa, jossa käsitellään asekauppasopimusta (ATT) ja sen voimaantulon edistämistä.

Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläCosta Rican, Suomen ja Australian ulkoministerit Enrique Castillo, Erkki Tuomioja ja Julie Bishop sekä Iso-Britannian ministeri Alistair Burt

Suomi on yhdessä Argentiinan, Australian, Costa Rican, Ison-Britannian, Japanin ja Kenian kanssa yksi asekauppasopimusprosessin alullepanijoista. Suomi osallistui aktiivisesti sopimusneuvotteluihin niiden alusta alkaen seitsemän vuoden ajan.

"Sopimus on ensimmäinen kansainvälinen sopimus asekaupasta", Tuomioja muistutti puhuessaan kaikkien seitsemän aloitteentekijämaan nimissä New Yorkissa. Sopimus sisältää vahvat ihmisoikeuksiin ja kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen pohjautuvat kriteerit aseiden siirroista noudatettavaksi tavanomaisten aseiden luvituksessa. Sopimus kattaa sotilaskäyttöön tarkoitetut tavanomaiset aseet sekä pien- ja kevytaseet, ammukset, osat ja komponentit.

"Tiedämme, että säännöstelemätön asekauppa aiheuttaa paljon kärsimystä. Tämä sopimus tulee vaikuttamaan miljoonien ihmisten; miesten, naisten ja lasten elämään", Tuomioja sanoi. ATT-sopimus on ensimmäinen sopimus, jossa on erikseen mainittu sukupuolittunut väkivalta, jonka uhka on otettava huomioon, kun arvioidaan asevientejä.

"Pelkkä sopimustekstin aikaansaaminen ei riitä vaan sopimus tulee saada voimaan niin pian kuin mahdollista. On hienoa nähdä, että 107 valtiota on allekirjoittanut sopimuksen ja 6 on sen ratifioitunut", ulkoministeri Tuomioja sanoi. Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry allekirjoitti sopimuksen Yhdysvaltojen puolesta keskiviikkona New Yorkissa.

Suomi allekirjoitti sopimuksen ensimmäisten joukossa 3. kesäkuuta 2013. Sopimuksen ratifiointi käsitellään eduskunnan syysistuntokaudella, minkä jälkeen tarkoituksena on soveltaa väliaikaisesti asesiirtoihin liittyviä lupakriteereitä ennen sopimuksen kansainvälistä voimaantuloa.

Kaikki EU -maat pyrkivät saattamaan asekauppasopimuksen voimaan mahdollisimman nopeasti ja edistämään sopimuksen kansainvälistä voimaantuloa. Suomi korostaa sopimuksen merkitystä ja painottaa vastuuttoman asekaupan kielteisten seurausten vähentämistä siviiliväestön, erityisesti naisten ja lasten osalta.

Lisätietoja: Asevalvonnan yksikön päällikkö Markku Virri, etunimi.sukunimi@formin.fi, puh. 09 160 56185, tai lähetystöneuvos Pia Hillo, etunimi.sukunimi@formin.fi, puh. 09 160 55584

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.9.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot