Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 19.4.2013

Maailma, jollaisen tahdomme – konfliktit, väkivalta ja katastrofit osana post-2015 -kehitystavoitteita

Suomen pysyvä YK-edustusto järjesti yhdessä Indonesian ja Liberian pysyvien edustustojen kanssa keskiviikkona 17.huhtikuuta tilaisuuden, jonka tarkoituksena oli keskustella konflikteista, väkivallasta ja katastrofeista vuoden 2015 jälkeisissä kehitystavoitteissa.

Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen (oik.) keskustelee UNDP:n Magdy Martínez-Solimánin ja Samuel Doen kanssa ennen tilaisuutta.Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen (oik.) keskustelee UNDP:n Magdy Martínez-Solimánin (vas.) ja Samuel Doen kanssa ennen tilaisuutta.

Ympäri maailmaa järjestetyissä post-2015-konsultaatioissa on keskusteltu siitä, mitä uusien kehitystavoitteiden tulisi käsittää, millaisia niiden tulisi olla ja miten ne saataisiin toimimaan paremmin kuin osin tehottomiksi jääneet vuosituhattavoitteet, joiden määräaika umpeutuu vuonna 2015.

Keskiviikon keskustelua moderoi uutistoimisto Al-Jazeeran Washingtonin ja New Yorkin toimistopäällikkö Abderrahim Foukara, joka pani merkille tapahtuman valitettavan ajankohtaisuuden Bostonin viimeaikaisten tapahtumien vuoksi. ”Tämä muistuttaa meitä siitä, että väkivaltaa ja katastrofeja ei tapahdu vain joillain tietyillä alueilla, vaan ne koskettavat meitä kaikkia.”

Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen kokosi avauspuheenvuorossaan yhteen 13.maaliskuuta Helsingissä pidetyn konferenssin satoa: ”Vaikka vuosituhattavoitteet ovat osoittautuneet hyödyllisiksi ja käytännöllisiksi, niissä ei ole riittävästi käsitelty konfliktien ja väkivallan ehkäisyä.”

Sipiläinen muistutti myös naisten ja lasten asemasta, joka on yksi keskeisiä asioita konfliktit, väkivalta ja katastrofit -tematiikkaa käsiteltäessä.

”Tarvitsemme yhtenäisen, kokonaisvaltaisen ja ihmisoikeuslähtöisen lähestymistavan.”

Yhteiskuntarakenteet on ensin korjattava

Paneeliin osallistuivat Liberian YK-suurlähettiläs Marjon V. Kamara, Indonesian suurlähettiläs Yusra Khan, UNDP:n apulaisjohtaja Magdy Martínez-Solimán, YK:n rauhanrakennuksen tukiviraston johtaja Ejeviome Eloho Otobo sekä YK:n Quaker-järjestön New Yorkin toimiston edustaja Andrew Tomlinson.

Kaikki panelistit olivat yksimielisiä siitä, että konfliktit, väkivalta ja katastrofit on saatava osaksi post-2015 -kehitystavoitteita. Vielä kuitenkin keskustellaan siitä, millä tavalla se tehdään: asetetaanko niille yhteinen kehitystavoite vai oma tavoitteensa kullekin?

”Vuosituhattavoitteet ovat osaksi onnistuneet, ja ovat varmasti pelastaneet ihmishenkiä. On kuitenkin maita, jotka eivät ole saavuttaneet ainuttakaan vuosituhattavoitetta”, muistutti suurlähettiläs Marjon V. Kamara.

Samaa alleviivasi Andrew Tomlinson. Hänen mukaansa tavoitteissa onnistuminen on eniten riippuvainen yhteiskuntarakenteista. ”Jos ämpärissä on reikiä, ei sinne kannata kaataa vettä. Reiät on ensin korjattava.”

Kaikki panelistit myös yhtyivät moderaattori Foukaran kommenttiin siitä, että väkivalta ei ole enää vain aluekohtaista, vaan koskettaa kaikkia maailman asukkaita.

”Konfliktin kasvot ovat tällä hetkellä sisällissodan kasvot, Syyrian kasvot – mutta Syyrian sota ei ole maailman ainoa sota eikä Syyria ole ainoa paikka, jossa väkivaltaa on”, huomautti Magdy Martinez-Soliman.

”Maailma, jollaisen tahdomme, on turvallisempi ja väkivallattomampi maailma.”

Paneelikeskustelussa puhuttiin myös sukupuolinäkökulmasta, YK:n asekauppasopimuksesta ja siitä, millä tavalla nämä kehityshaasteet saataisiin osaksi kestävän kehityksen post-2015 -tavoitteita.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.4.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot