Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Puheet

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 5.3.2013

”Naisiin kohdistuva väkivalta on loukkaus ihmisoikeuksia kohtaan”

Suurlähettiläs Jorma Paukku toimi sivutapahtuman puheenjohtajana. Kuva: Tiia RantanenSuurlähettiläs Jorma Paukku toimi sivutapahtuman puheenjohtajana. Kuva: Tiia Rantanen

”Naisiin kohdistuva väkivalta vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Sukupuoliin kohdistuvia stereotypioita on kaikkialla”, tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki sanoi Suomen, Etelä-Afrikan ja OECD:n järjestämässä naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokouksen sivutapahtumassa New Yorkissa maanantaina. Paljon kiinnostusta herättäneessä tilaisuudessa keskusteltiin sosiaalisten normien muuttamisesta naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Osallistujia oli niin paljon, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet sisään kokoussaliin. Suurlähettiläs Jorma Paukku toimi keskustelun puheenjohtajana.  

 

 

”Kansalaisyhteiskunnalla on tuiki tärkeä rooli positiivisen sävyn tuomisessa sukupuolitasa-arvokeskusteluun”, Arhinmäki sanoi. Hän muistutti koulutuksen ja tiedotuksen lisäksi median – etenkin sosiaalisen median – roolista asenteiden muuttamistyössä. ”Sosiaalista mediaa tulisi käyttää hyväksi naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien edistämisessä ympäri maailman.”

Tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki avasi keskustelun sosiaalisten normien muuttamisesta naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Kuva: Tiia Rantanen.Tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki avasi keskustelun sosiaalisten normien muuttamisesta naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Kuva: Tiia Rantanen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hän kertoi, että Suomi käynnistää huhtikuussa väkivallan vastaisen, nuorille suunnatun sosiaalisen median kampanjan My Body – I Decide.

”Onnistuminen vaatii yhteistyötä”, Arhinmäki painotti. ”Tämä on jatkuva prosessi ja töitä on vielä paljon. Toivon, että CSW57 antaa meille konkreettisia keinoja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn.”

Etelä-Afrikan nais-, lapsi- ja kehitysvamma-asioiden ministeri Lulu Xingwana. Kuva. Tiia Rantanen.Etelä-Afrikan nais-, lapsi- ja kehitysvamma-asioiden ministeri Lulu Xingwana keskellä. Kuva: Tiia Rantanen.

Etelä-Afrikan nais-, lapsi- ja kehitysvamma-asioiden ministeri Lulu Xingwana huomautti, että naisiin kohdistuva väkivalta on loukkaus ihmisoikeuksia kohtaan, jota vastaan taisteleminen vaatii koko maailman yhteisiä ponnisteluja. Hänen mukaansa koulutus – erityisesti pojille ja miehille – on ensiarvoisen tärkeää sosiaalisten ja väkivaltaisten normien muuttamisessa. ”Kyse on oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan luomisesta, sekä miehille että naisille.”

Pelkkä lakimuutos ei riitä

”Lakimuutokset eivät yksin riitä”, lisäsi Lynne Featherstone Iso-Britannian kansainvälisen kehityksen ministeriöstä. Hän kertoi, että naisiin kohdistuva väkivalta ja raiskaukset ovat yleisempiä sellaisissa konteksteissa, joissa sosiaaliset normit hyväksyvät väkivallan. Hän vertasi väkivaltakeskustelua tyttöjen ympärileikkauksiin: työpajoilla, koulutuksella ja tiedotuksella on onnistuttu muuttamaan asenteita ja käytöstä silpomista kohtaan.

Tilaisuudessa esiteltiin muutamia aiheeseen liittyviä projekteja, ohjelmia ja hyviä käytäntöjä. Somali Cerise ja Angela Hariche kertoivat, miten SIGI (Social Institutions and Gender Index) avaa normien ja asenteiden yhteyden havaittuun ja tilastoituun käyttäytymiseen. Maanantain tilaisuutta pohjusti myös OECD:n ylläpitämässä Wikigenderissä järjestetty internet-keskustelu. Molemmat johtivat keskustelussa esiintulleisiin päätelmiin: muutokseen tarvitaan sekä laki- että sosiaalisten normien muutoksia sekä hallinnollisella että paikallisella tasolla, koulutusta ja voimaannuttamista, tilastojen keräämistä ja projektien arviointia sekä kaikkien asian eteen työskentelevien tahojen yhteistyötä. 

Ihmisoikeusjärjestö Breakthrough’n perustaja, puheen- ja toimitusjohtaja Mallika Dutt tervehtii ministeri Arhinmäkeä. Kuva: Tiia Rantanen.Ihmisoikeusjärjestö Breakthrough’n perustaja, puheen- ja toimitusjohtaja Mallika Dutt tervehtii ministeri Arhinmäkeä. Kuva: Tiia Rantanen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihmisoikeusjärjestö Breakthrough’n perustaja, puheen- ja toimitusjohtaja Mallika Dutt esitteli Intiassa toteutetun Bell Bajao – Ring the Bell -projektin, jonka tarkoituksena on saada yhteisöjen jäsenet puuttumaan naapuristossa tapahtuvaan perheväkivaltaan.

Women in Law and Development in African ohjelmakoordinaattori Bernice Sam esitteli vapaaehtoisohjelman, jossa yhteisön jäsenet osallistuvat paikallisten normien muuttamiseen tavalla, joka on heille itselleen helpointa ymmärtää ja hyväksyä.

Tapahtuma järjestettiin 4. maaliskuuta osana naisten aseman toimikunnan 57. vuosittaista kokousta YK:n päämajassa New Yorkissa.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.3.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot