Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Puheet

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 7.2.2013

Kehitysministeri: Köyhyys poistuu kehitysmaiden omilla varoilla

Kehitysapua tarvitaan tukemaan kehitysmaiden omaa verotusta, totesi kehitysministeri Heidi Hautala uudenlaista kehitysrahoitusta pohtivan ryhmän kokoontumisessa Helsingissä. Suomi sai kiitosta työstään ryhmän puheenjohtajana.

Pascal Canfin, Éric Lebédel ja Heidi Hautala.
Ranskan kehitysministeri Pascal Canfin ja kehitysministeri Heidi Hautala avasivat yhdessä Helsingin kokouksen. Keskellä Ranskan suurlähettiläs Éric Lebédel. Kuva: Eero Kuosmanen.

Köyhyys poistuu etupäässä kunkin maan omien varojen avulla, ja tähän myös kehitysmaiden on sitouduttava, sanoi kehitysministeri Heidi Hautala uudenlaista kehitysrahoitusta pohtivan ryhmän kokouksessa Helsingissä 6. helmikuuta.

”Kehitysmaiden on suunnattava julkiset varansa kehitykseen tehokkaan ja oikeudenmukaisen verotuksen kautta. Tätä tukemaan tarvitaan kehitysapua, jonka tasosta kehittyneiden maiden on pidettävä huolta", hän totesi.

Hautala toisti Suomen sitoutuneen saavuttamaan 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuuden kehitysavussaan.

”Kehitysavun lisäksi on löydettävä uusia voimavaroja, ja ne on suunnattava entistä tehokkaammin kehitykseen. Muun muassa yksityisiä pääomavirtoja ja investointeja on pystyttävä hyödyntämään paremmin. Tämä vaatii vahvaa johtajuutta ja uudenlaista kumppanuutta kaikilta mukana olevilta toimijoilta.”

Suomen kausi uudenlaista kehitysrahoitusta pohtivan ryhmän puheenjohtajana päättyi Helsingin kokouksessa. 65-jäseninen ryhmä koostuu maista, kansainvälisistä järjestöistä ja kansalaisjärjestöistä.

”Tämänkaltaisella laajalla ja epävirallisella ryhmällä on hyvät mahdollisuudet kartoittaa laajempaa rahoituspohjaa ja ohjata sen hyödyt kehityksen hyväksi”, sanoi ministeri Hautala, joka avasi kokouksen yhdessä Ranskan kehitysministeri Pascal Canfiin kanssa.

Miten kehitys rahoitetaan vuoden 2015 jälkeen?

Ryhmän puheenjohtajana Suomi edisti keskustelua veroparatiiseista ja laittomasta pääomapaosta sekä etsi keinoja niiden torjumiseksi.

Lisäksi painotettiin kehityksen tuloksia ja eri rahoituslähteiden liittämistä osaksi vuoden 2015 jälkeistä kehitysagendaa.

”Puheenjohtajana Suomi on näyttänyt johtajuutta erityisesti vuoden 2015 jälkeisen kehitysagendan edistämisessä”, YK:n kehitysohjelman UNDP:n kehitysrahoituksen asiantuntija Gail Hurley kiitteli.

Vuosituhattavoitteiden määräaika umpeutuu vuonna 2015. Parhaillaan keskustellaan sen jälkeisistä kehitystavoitteista ja pian niiden rahoittamisesta.

Hurleyn mukaan Helsingissä on oiva tilaisuus puhua siitä, mitä uusilta kehitystavoitteilta odotetaan. ”Tarvitaan yhteinen visio ja suunnitelma sen toteuttamiseen”, hän sanoi.

Raportti uudesta rahoituksesta

Helsingissä julkistettiin myös asiantuntijaryhmän laatima raportti, jossa etsitään uusia rahoituslähteitä ruokaturvan ja maatalouden edistämiseksi.

Raportin mukaan rahoituksen saatavuutta voidaan parantaa esimerkiksi yksityisen sektorin investointien kautta.

Kokoukseen osallistui ministeritason vieraita muun muassa Ranskasta, Nigeriasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Nicaraguasta ja Guineasta sekä lukuisia korkean tason edustajia kansainvälisistä järjestöistä ja kehitysrahoituslaitoksista.

Monet Afrikan maat, kuten Guinea, Mali ja Senegal, ovat vahvasti mukana uutta kehitysrahoitusta edistävässä työssä. Ryhmän seuraavana puheenjohtajana toimii Nigeria.

Teksti: Outi Einola-Head

Tulosta

Päivitetty 7.2.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot