Unescon pääjohtaja Irina Bokova ja suurlähettiläs Antti Kuosmanen allekirjoittivat sopimuksen Suomen tuesta Unescon hankkeelle, joka edistää Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän sananvapautta. Suomen 2,3 miljoonalla eurolla tukema hanke kohdistuu kuuteen maahan, Egyptiin, Libyaan, Marokkoon, Syyriaan, Tunisiaan ja Jemeniin. Hanke toteutetaan jaksottain kolmen vuoden aikana 2013-2016.
Unescon pääjohtaja Irina Bokova kiitti Suomen tuesta ja sanoi sen kohdistuvan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Arabikevään maat tarvitsevat tätä tukea.
Nyt alkavassa hankkeessa Unesco tukee kohdemaita mediakentän uudistamisessa ja mm. sitä käsittävän lainsäädännön uudistamisessa. Tavoitteena on taata median edustajille, niin toimittajille kuin bloggareille, turvallisempi työympäristö ja kehittää heidän taitojaan tietotekniikassa. Suomi painottaa hankkeessa erityisesti naisten roolia ja kansalaisten oikeutta tiedonsaantiin.
Unesco vastaa YK-järjestelmässä sananvapauden edistämisestä ja toimittajien turvallisuudesta. Suomi tukee jo entuudestaan Unescon puitteissa toimivaa Kansainvälistä ohjelmaa viestinnän kehittämiseksi. IPDC-ohjelma vie eteenpäin vapaata tiedonvälitystä kehitysmaissa.
Samana päivänä kun Suomen tuki Unescon sananvapaushankkeelle allekirjoitettiin, järjestettiin Unescossa myös EU:n ja arabimaiden seminaari kulttuurien dialogista. Seminaariin osallistui niin akateemikkoja kuin toimittajia, jotka kertoivat konkreettisia esimerkkejä toimittajan työstä arabikevään jälkeen. Alun innostuksen jälkeen takaiskuja on tullut. Toisaalta uutisia saadaan nykyään laaja kirjo toimittajilta, bloggareilta ja nettisaiteilta.
Lisätietoja: Anne Huhtamäki, ministerineuvos, Suomen pysyvä Unesco-edustusto, Pariisi puh. +33-6-25 58 69 49 ja Unescon sananvapaushankkeen osalta Tiina Kajakoski, tarkastaja, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikkö, puh. 09-160 56161.