Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 26.9.2012 | Ulkoministeriö

Kehitysmaiden naisten ja tyttöjen ehkäisymahdollisuudet paranevat suomalaisen tuotteen avulla

Tiedote 226/2012
26.9.2012

Tänään New Yorkissa julkistettiin kansainvälinen aloite, joka tuo pitkäaikaisen ja luotettavan raskauden ehkäisyn 27 miljoonan kehitysmaassa asuvan naisen ulottuville.

”Aloite parantaa ehkäisyvälineiden saatavuutta ja siten naisten ja tyttöjen valinnanmahdollisuuksia. Turvallinen ehkäisy puolestaan vähentää äitikuolleisuutta ja sairastavuutta sekä parantaa naisten mahdollisuuksia päättää omasta kehostaan”, kehitysministeri Heidi Hautala iloitsee.

Käytännössä aloitteessa hyödynnetään suomalaista innovaatiota, käsivarren ihon alle asetettavaa Jadelle-ehkäisyimplantaattia. Aloitetta rahoittavat mm. Clinton Health Access Initiative, Norjan, Britannian, Ruotsin ja Yhdysvaltojen hallitukset, Children’s Investment Fund Foundation sekä Bayer-konserni.

Liian aikaiset ja ei-toivotut raskaudet ovat merkittävä syy äiti- ja lapsikuolemiin. Varsinkin nuorten tulisi saada paremmin ehkäisypalveluja ja -tietoa. Vaikka lisääntymisterveyspalveluiden tarjonta on kasvanut viime vuosikymmeninä lähes kaikkialla maailmassa ja palvelujen laatuun on kiinnitetty enemmän huomiota, erityisesti köyhimmät jäävät helposti palvelujen ulkopuolelle. Lisäksi tavoiteltu edistys tapahtuu liian hitaasti. Näiden ongelmien takia päivittäin yli 800 tyttöä ja naista kuolee.

”Naisten ja tyttöjen terveyspalvelut ovat mitä suurimmassa määrin ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksiä, joihin Suomi on pitkään ja sitkeästi vaikuttanut esimerkiksi YK:ssa ja EU:ssa”, ministeri Hautala sanoo.

”Tämän kaltainen pitkäaikainen ja huomaamaton ehkäisykeino onkin moneen kehitysmaahan sopiva, koska terveyspalvelut ovat huonosti saatavilla ja naisten asema on usein heikko”, Hautala toteaa. ”Itse aloite on tietysti myös hyvä osoitus siitä, miten yritykset voivat osallistua globaaleihin kehitysponnisteluihin.”

Aloite tukee hyvin YK:n pääsihteerin äiti-lapsi-strategiaa (Every Woman Every Child) sekä YK:n vuosituhattavoitteita. Ehkäisyvälineiden saatavuus oli heinäkuussa aiheena Lontoon perhesuunnittelukonferenssissa, johon myös Suomi osallistui aktiivisesti. Kokouksessa annettiin 4,6 miljardin dollarin edestä rahoituslupauksia perhesuunnitteluun ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen.

Suomi rahoittaa seksuaali- ja lisääntymisterveyskysymyksiä pääasiassa YK:n väestörahaston UNFPAn  sekä kansainvälisten ja kotimaisten kansalaisjärjestöjen kautta.

Lisätiedot: ministeri Hautalan lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869, etunimi.sukunimi@formin.fi, neuvonantaja Gisela Blumenthal, puh. 09 1605 6437, etunimi.sukunimi@formin.fi

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.9.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot