Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 11.9.2012

Suomi ehdolla YK:n turvallisuusneuvostoon vuosiksi 2013-14

Suomi on ehdokkaana YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2013-14. Vaalit pidetään New Yorkissa todennäköisesti18.lokakuuta 2012. Suomen kanssa WEOG-ryhmän (Länsi-Euroopan ja muiden maiden ryhmä) kahdesta paikasta kisaavat Australia ja Luxembourg.

Turvallisuusneuvosto kuuluu YK:n pääelimiin ja sillä on vastuu kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä. Sillä on viisi pysyvää jäsentä (Iso-Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat) ja kymmenen vaihtuvaa jäsentä. Joka syksy puolet vaihtuvista jäsenistä valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan yleiskokouksen äänestyksessä. Vaali on salainen ja valituksi tuleminen edellyttää vähintään kahta kolmasosaa annetuista äänistä.

Suomen turvallisuusneuvosto-kampanjassa korostetaan Suomen vahvuuksia: pitkäjänteistä sitoutumista YK:n toimintaan, itsenäistä ulkopolitiikkaa sekä laajaa ja osaavaa ulkoasiainhallintoon nojaavaa toimintakykyä. Suomen vahvuuksiin kuuluu vakaa profiili YK:ssa: Suomi on yli 50-vuotisen jäsenyytensä aikana ollut kokoaan merkittävämpi vaikuttaja maailmanjärjestössä. Suomi on profiloitunut aktiivisena, monipuolisena ja luotettavana toimijana.

Suomen erityisenä vahvuutena voidaan pitää toiminnan laaja-alaisuutta ja pitkäaikaisuutta. Suomi on YK:n rauhanturvaamisen luotettava tukija, jolla on niin sotilaallisen kuin siviilikriisinhallinnan osaamista. Ihmisoikeus- ja kehityskysymyksissä, asevalvonnan eri sektoreilla sekä kansainvälisen oikeuden vahvistamiseen tähtäävässä työssä Suomi on tullut tunnetuksi määrätietoisena toimijana. Suomen painopisteitä kansainväliseen rauhaan ja turvallisuuteen liittyen ovat rauhanvälitys ja erityisesti naisten aseman parantaminen.

Suomi haluaa kantaa vastuunsa kansainvälisen yhteisön jäsenenä ja sen vuoksi pyrkii turvallisuusneuvostoon, nyt kolmatta kertaa. Suomen turvallisuusneuvostokampanja on kansallinen hanke, johon koko valtion johto on sitoutunut. Valtioneuvosto teki päätöksen ehdokkuudesta jo vuonna 2002.

Tulosta

Päivitetty 11.9.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot