Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 5.9.2012 | Ulkoministeriö

Valtakunnallista Ahtisaari-päivää vietetään jälleen

Tiedote 206/2012
5.9.2012

Ahtisaari-päivää vietetään taas marraskuussa, torstaina 8. marraskuuta. Ahtisaari-päivän päätapahtumapaikka on tänä vuonna Helsinki ja ohjelma jakaantuu kouluille, suurelle yleisölle ja asiantuntijoille suunnattuihin tapahtumiin. Ohjelmassa on muun muassa helsinkiläiskoulujen valitsemien koululaissovittelijoiden palkitseminen, Helsingin yliopiston järjestämä yleisötilaisuus sekä korkean tason asiantuntijaseminaari.

Nyt toista kertaa vietettävän valtakunnallisen Ahtisaari-päivän tavoitteena on lisätä tietoa riitojen ehkäisemisestä ja ratkaisemisesta niin kansainvälisesti kuin arjenkin tasolla. Erityisesti päivä korostaa rauhanvälityksen ja sovittelun merkitystä arjessa sekä suomalaista rauhanvälitysosaamista. Koulutuksella ja kasvatuksella on tämän tiedon lisäämisessä suuri merkitys.

”Suomessa on merkittävää osaamista rauhanvälitystoiminnassa. Keskitymme tiettyihin teemoihin ja maantieteellisiin alueisiin oman osaamisemme ja kokemuksemme pohjalta”, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Kouluissa opetellaan sovittelua, yleisölle tarjolla keskustelua

Koulut ovat Ahtisaari-päivän keskiössä. Opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoministeriö ja Opetushallitus ovat kutsuneet kaikki koulut mukaan viettämään Ahtisaari-päivää. Tavoitteena on lisätä tietoa ja taitoa riitojen sovittelusta niin kouluissa, omassa arjessa kuin kansainväliselläkin tasolla.

Koulut voivat itse ideoida, miten päivään osallistuvat tai hakea vinkkejä kouluille kootusta materiaalipaketista, jossa on muun muassa eri järjestöjen tuottamia harjoituksia ja tehtäviä sovittelemisen, rauhan ja konfliktinratkaisun teemoihin liittyen. Koulujen materiaalipaketti löytyy Ahtisaari-päivän nettisivuilta. Presidentti Ahtisaari vierailee Ahtisaari-päivänä kahdessa helsinkiläiskoulussa ja osallistuu Helsingin opetusviraston tilaisuuteen, joka järjestetään koululaisten keskuudestaan valitsemien sovittelijoiden kunniaksi. Myös ulkoministeri Tuomioja ja kehitysministeri Heidi Hautala vierailevat kouluissa torstaiaamupäivän aikana.

Rauhanvälitystoiminnan hyödyllisyys on saanut kansainvälistä tunnustusta osana kokonaisvaltaista kriisinhallintaa ja kestävään kehitykseen tähtäävää kehityspolitiikkaa.”Olemalla aktiivisia toimijoita rauhanvälityksessä voimme osaltamme parantaa maailman vakautta ja ihmisten elinoloja”, toteaa kehitysministeri Hautala.

Helsingin yliopiston torstaina 8. marraskuuta järjestämässä yleisötilaisuudessa käydään keskustelua presidentti Ahtisaaren kanssa. Tilaisuuden teema on yhteiskuntarauha meillä ja muualla. Tilaisuutta voi seurata suorana verkossa. Yleisölle suunnattujen tapahtumien tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan lokakuun aikana.

Korkean tason asiantuntijaseminaari tuo rauhanvälityksen huiput yhteen

CMI ja Ulkopoliittinen instituutti järjestävät osana Ahtisaari-päivää perjantaina 9. marraskuuta korkean tason asiantuntijaseminaarin, joka kokoaa yhteen kansainvälisiä asiantuntijoita rauhanvälittämisen ja konfliktinratkaisun saralta. Yksi seminaarin pääpuhujista on demokratia-aktiivi ja Open Society Instituten perustaja George Soros. Rauhanvälityksen ammattilaisten lisäksi seminaariin osallistuu toimijoita eri aloilta ja seminaari tuokin esiin rauhanvälityksen monialaisuutta.

”Rauhanvälitys ei tapahdu vain valtioiden johtajatasolla. Rauhanratkaisuihin tarvitaan kokonaisia yhteiskuntia ja monien eri toimijoiden yhteistyötä ja kumppanuutta”, korostaa presidentti Martti Ahtisaari. Myös medialla, yrityksillä ja kulttuurielämällä voi olla rauhanvälitystoiminnassa suuri rooli. Rauhanvälitys on prosessi, jossa tarvitaan mahdollisimman laajaa osallistumista.

Asiantuntijaseminaari järjestetään Helsingin kaupungintalolla.

Lisätietoja:
Viestintäyksikön päällikkö Keijo Norvanto, puh. 040 520 3925, ulkoministeriö (yleinen koordinaatio)
Opetusneuvos Kristina Kaihari, puh. 040 348 7222, Opetushallitus (opetukseen liittyvät tiedustelut)
Viestintäjohtaja Elina Lehtinen, puh. 040 834 0465, CMI (korkean tason asiantuntijatilaisuuteen liittyvät tiedustelut)
Yhteyspäällikkö Ira Leväaho, puh. 050 5058 152, Helsingin yliopiston yhteiskuntasuhteet (Helsingin yliopiston tilaisuuteen liittyvät tiedustelut)

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 5.9.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot