Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 10.11.2011

Suomelle tunnustusta YK-maksujen hoidosta

Suomi kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon YK:n jäsenmaita, jotka ovat hoitaneet kaikki maksunsa järjestölle ajallaan ja täysimääräisinä. Vain 19 jäsenmaata 193:sta on hoitanut maksunsa tänä vuonna määräajassa.

United NationsKuva: UN Photo/Yutaka Nagata

Suomi on hoitanut esimerkillisesti kaikki maksuosuutensa kaikkiin YK:n sääntömääräisiin budjetteihin, joita ovat ohjelmabudjetti, kansainväliset tuomioistuimet, rauhanturvaoperaatiot sekä YK:n päämajan peruskorjaus. YK:n pääsihteeri on antanut tunnustusta kaikille maksunsa hoitaneille maille ja kehottaa muita maita seuraamaan esimerkkiä. Asia ilmenee lokakuussa 2011 ilmestyneestä YK:n pääsihteerin raportista YK:n taloudellisesta tilanteesta.

Jäsenvaltioiden maksuosuudet määräytyvät maksuosuusasteikon mukaan, josta neuvotellaan kolmen vuoden välein. Muut maksuosuutensa ajallaan maksaneet maat ovat Alankomaat, Australia, Etelä-Afrikka, Irlanti, Islanti, Kanada, Latvia, Liechtenstein, Monaco, Norsunluurannikko, Ruotsi, Saint Kitts ja Nevis, Saksa, Singapore, Sveitsi, Thaimaa, Viro ja Uusi-Seelanti.

Huolimatta epävakaasta kansainvälisestä taloustilanteesta YK:n taloudellinen tilanne on osittain parantunut vuonna 2011. Kehitystä on tapahtunut kaikkien maksuosuuksiensa maksaneiden maiden määrässä ja lisäksi YK:n velka jäsenmaille on laskenut. Kuitenkin maksamattomien maksuosuuksien taso on noussut kaikissa budjeteissa verrattuna viime vuoteen.

YK:n kaksivuotinen ohjelmabudjetti on reilut viisi miljardia Yhdysvaltain dollaria ja rauhanturvabudjetti noin seitsemän miljardia dollaria. Tämän vuoden ohjelmabudjetista puuttuu vielä noin 870 miljardia dollaria ja rauhanturvabudjetista yli 3 miljardia dollaria.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 15.11.2011


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot